Obránci na východě Ukrajiny bojují o řeku Severní Doněc. Pokračují ruské útoky na Azovstal

Ukrajinské síly dál během pátku bránily ruskému postupu u řeky Severní Doněc nedaleko obce Bilohorivka na východě Ukrajiny. Získaly také další území kolem Charkova, uvedl Kyjev. Ruské síly se pak podle dostupných informací zaměřují hlavně na okolí Izjumu a Severodoněcku. Odpor pokračuje také v mariupolských železárnách Azovstal, Kyjev zahájil nová jednání s Moskvou o možné evakuaci obránců z huti.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Ocelárna Azovstal zůstává tím posledním, co Rusové v Mariupolu nezískali. „Nemůžeme se Rusům vzdát, protože to by znamenalo okamžitou smrt,“ řekl spoluvelitel pluku Azov Ilija Samojlenko. Po evakuaci všech civilistů se Rusové zaměřují právě na Azovstal. 

Tvrdé boje ale hlásí i námořní fronta. Ruská podpůrná loď Sjevolod Bobrov údajně hořela po ukrajinském zásahu. Nové snímky ukazují také zničené budovy a plavidla na okupovaném Hadím ostrově. Tato bojiště jsou klíčem ke kontrole části Černého moře. 

Válka na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Boj o přechod řeky

Satelitní snímky pořízené ve čtvrtek odpoledne ukazovaly kouř stoupající z hustého lesa západně od řeky Severní Doněc u obce Bilohorivka. Patrně se podle nich bojovalo i v oblasti, kde byly umístěny ruské mosty.

I přes silnou kouřovou clonu bylo možné vidět objekt – zřejmě třetí most ruských jednotek – který překlenoval celou řeku. Snímky pořízené bezpilotními letouny později pak ukázaly, že dva předchozí mosty již přes Severní Doněc nevedou.

Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ve středu uvedl, že se ruští vojáci dál snaží vybudovat mosty přes řeku. Uvedl také, že je Ukrajinci opakovaně vyhazují do povětří. Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek v pravidelném hlášení oznámil, že se ruským silám podařilo překročit Severní Doněc u města Lyman, tedy výš proti proudu řeky.

Snímky podle britských tajných služeb naznačovaly, že během pokusu o přechod řeky Severní Doněc ztratilo Rusko kromě mostů i významné obrněné manévrové prvky nejméně jedné praporní taktické skupiny. „Provádění přechodů přes řeku ve znepřáteleném prostředí je vysoce riskantní manévr a vypovídá o tlaku, kterému jsou ruští velitelé vystaveni, aby dosáhli pokroku ve svých operacích na východní Ukrajině,“ uvedlo britské ministerstvo obrany ve své ranní zprávě.

Podle ruskojazyčného webu BBC ukázaly satelitní snímky z Charkovské oblasti také zničení tří mostů, důležitých pro protiútok ukrajinské armády. Vyhození mostů do povětří by mohlo ukrajinskou ofenzivu zpomalit. 

Podle rozvědky Spojeného království vynakládá Rusko značné úsilí v okolí Izjumu a Severodoněcku ve snaze dosáhnout průlomu směrem ke Slovjansku a Kramatorsku. Hlavním cílem na této ose je obklíčit ukrajinské síly a izolovat je od podpory nebo posílení jednotkami ze západu země. Přestože po stažení a přesunu jednotek z Kyjevské a Černihivské oblasti soustředila ruská armáda v této oblasti své síly, nepodařilo se jí dosáhnout žádného významného pokroku, uvedlo ministerstvo. 

V Luhanské oblasti se ruské jednotky dál snaží získat plnou kontrolu nad městem Rubižne, útočily i na obce v Doněcké oblasti včetně Marjinky, kterou získaly v dubnu pod kontrolu opět ukrajinské síly. Ve směru na Záporoží ruští vojáci ostřelovali ukrajinské pozice podél celé fronty, píše ukrajinský generální štáb. 

Podle velení ukrajinské armády také ruské jednotky posilují hranici s Ukrajinou v Kurské a Brjanské oblasti. Ukrajinská armáda s odkazem na dostupné informace uvedla, že Moskva k hranicím přesouvá dělostřelecké jednotky, aby ostřelovala obce v ukrajinské Černihivské oblasti. 

Kamery zachytily zastřelení civilistů okupanty do zad, uvádí BBC

BBC zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer v Kyjevě, které zachycují zastřelení dvou civilistů do zad ruskými vojáky na začátku invaze. Oběťmi se stali majitel a strážný obchodu s jízdními koly. Kamery bez zvukového záznamu nejprve zachytily, že pětašedesátiletý neozbrojený strážný Leonid k vojákům přistoupil s rukama nad hlavou, i jejich následný hovor přes plot.

Následně oba Ukrajinci vykročili zpět k obchodu, odcházející okupanti se však náhle otočili a několikrát střelili oba muže do zad. Zatímco majitel obchodu zemřel na místě, Leonidovi se podařilo odpotácet do nedaleké boudy. Po střelbě vojáci v ruských uniformách, kteří na místo přijeli v ukradené dodávce, obchod vyrabovali.

BBC se podařilo spojit záběry z kamer spolu s telefonními hovory strážného předtím, než zemřel, a výpověďmi příslušníků domobrany, kteří se jej pokusili zachránit. Události jsou nyní vyšetřovány ukrajinskými složkami jako podezření z válečného zločinu. Ukrajinská prokuratura podle BBC prověřuje už více než deset tisíc podobných podezření.

Část ruské armády prý odmítá nasazení na Ukrajině

Podle britského listu The Guardian někteří ruští vojáci nasazení na Ukrajině odmítají. Velitelé je sice za odpor mohou propustit, nemohou je však stíhat, protože Rusko není formálně ve válce. Invazi na Ukrajinu nazývá „speciální vojenskou operací“.

„Byli nepříčetní. Ale nakonec se zklidnili, nemohli toho moc dělat,“ popsal reakci velitelů listu jeden z vojáků, který si nepřál zveřejnit svou identitu. „Chci se vrátit ke své rodině – a ne v rakvi,“ vysvětlil.

„Neexistují žádné právní důvody pro zahájení trestního řízení, pokud voják odmítne bojovat už na ruském území,“ okomentoval právník, který se problematikou zabývá. Na jeho kancelář už se podle něj obrátily „stovky a stovky“ vojáků s žádostí o radu, jak se bojovému nasazení na Ukrajině vyhnout, uvedl The Guardian.

„Velitelé se snaží svým vojákům vyhrožovat vězením, ale my jim radíme, že mohou jednoduše říct ne,“ doplnil. Pokud by však Ruská federace Ukrajině vyhlásila válku, pravidla by se zásadně změnila a odporujícím vojákům by hrozilo vězení, upozornil.