V Evropě se tvoří černý trh s olejem, zatímco na Ukrajině se slunečnicová semínka hromadí ve skladech

Události: Na Ukrajině přetékají sklady, v Nizozemsku ale kvůli nedostatku oleje funguje černý trh (zdroj: ČT24)

Válka dopadla i na ukrajinský vývoz. Těžké časy prožívají například pěstitelé slunečnic. Země patří mezi vůbec největší exportéry oleje, který se z nich lisuje. Kvůli zavřeným přístavům ho ale prakticky není možné dostat za hranice a některé evropské státy už pociťují nedostatek. Například v Nizozemsku se proto dostává na černý trh.

Možná jedno z mála, čeho má Ukrajina stále dostatek, je olej v obchodech. Jenže hlavní surovina, semena slunečnic, ve skladech rovněž přetékají. A to už je problém. V závodech chtějí zasít, sila jsou ale stále plná loňské úrody.

„Některé odrůdy jsou výnosnější než jiné. Dobré a špatné sklizně se navzájem vyrovnávají. Ale v našem sektoru už nevíme, co čekat. Většina naší produkce jde na export, ale námořní přístavy jsou blokovány kvůli válce,“ říká pěstitel slunečnic Artur Kobzar.

Pokud je něco ukrajinským zlatem, je to právě olej. Podle Artura nejziskovější zboží z exportu. Nejlépe se mu daří v okoli Poltavy, možná až příliš. Pěstitel sleduje paradox: prázdné regály oleje v nizozemském obchodě, zatímco on neví, kam s další úrodou. „Kéž bychom se vrátili do starých časů, aby se regály našich evropských přátel mohly opět zaplnit,“ přeje si Artur.

To si přeje i opačný konec řetězce. Pro dovozce, právě v Nizozemsku, jsou teď plné kamiony spíš výjimkou. Jeden z největších importérů neudrží krok s poptávkou. Navíc řeší nový problém –⁠ nelegální obchod. „Sledujeme, že trh je nyní plný olejů bez certifikace. Neodpovídají evropským normám,“ uvedl majitel firmy Bestolie Aziz Odilov.

A v takovém případě nelze zaručit kvalitu, druhy přísad a způsob výroby. Majiteli firmy dokonce podvodníci zkopírovali web. Už tři zákazníci tam zaplatili vyšší ceny v domnění, že jde o prověřenou firmu. „Každý shání olej kvůli výpadku dodávek. Lidé platí podvodníkům, kteří pak zmizí. Připadá nám to hrozné,“ řekl Odilov. 

Bez ohledu na černý trh si ale připlatí nejen Nizozemci, někde i dvojnásobek za lahev oleje. Tedy pokud nějaká na pultech zrovna je.