Tajné služby prověřují české účty ruských oligarchů

Události: Praní ruských peněz přes české účty (zdroj: ČT24)

Europol zacílí na majetek vlivných Rusů ze sankčních seznamů. Členským státům pomůže s výměnou informací i vyšetřováním. Zároveň ohlídá, zda lidé a firmy blízké Kremlu sankce neobcházejí. A to v rámci operace Oscar, která potrvá nejméně jeden rok. V souvislosti se sankcemi na ruské oligarchy prověřují tajné služby a Finanční analytický úřad desítky firem s virtuálními sídly v Česku. Jak ukazují uniklé dokumenty z kauzy Panama Papers, někteří Rusové vyšetřovaní v souvislosti s organizovaným zločinem legalizovali stovky milionů korun přes účty nastrčených firem.

Oligarcha Aras Agalarov je muž blízký prezidentu Putinovi a známý i kontakty s Donaldem Trumpem. Jeho firma provozující síť luxusních restaurací přijala podle webu Investigace.cz miliony korun z účtů českých bank.

„Založí si strukturu offshorových firem, přes které už dost anonymně posílají peníze do českého finančního systému,“ vysvětlila šéfredaktorka Invetigace.cz Pavla Holcová.

Agalarovově firmě přišly peníze například z konta patřícího české firmě Portofe, evidované v Praze 1. Na adrese sídlí desítky společností, ale jen papírově.

Virtuální sídla v Česku

Společnosti s virtuálními sídly sloužily podle policie k legalizaci peněz z Ruska často.
Zákony navíc umožňovaly využívat zahraničním firmám s anonymními vlastníky české bankovní účty. Tajné služby opakovaně na sílící aktivity ruských firem upozorňovaly.

„Já jsem o tom mluvil několikrát, že nás to jednou doběhne a zjistíme, že to má nějaké hranice – a ty hranice vidíme v legistalivní i organizační oblasti,“ uvedl ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Jedno z virtuálních sídel poskytuje už přes deset let dvojice ruských podnikatelů z pražských Pitkovic. Adresu u nich měla například firma, přes kterou podle amerického ministerstva spravedlnosti legalizoval peníze ruský miliardář s vazbami na organizovaný zločin Denis Kacyv. „Mluví rusky. Přijížděli sem, když zakládali firmu,“ prozradila spolumajitelka a účetní firmy Ljudmila Portnyagiová. 

Zájem o zakládání virtuálních firem je nyní podle ní menší. „Teď je problém s českými bankami, nechtějí pro cizince zakládat účty,“ dodala účetní.

Právě na bankovní transakce se nyní v souvislosti se sankcemi zaměřuje Finanční analytický úřad spolu s tajnými službami. Zmrazily už několik set milionů korun. České úřady už řeší desítky pokusů o obcházení sankcí. Šlo o převody peněz do zahraničí nebo výběry peněz v hotovosti. Případy šetří Národní centrála proti organizovanému zločinu.