Pandemie ve světě: Rakousko a Slovensko hlásí nová maxima počtu nakažených za den

Rakousko a Slovensko ohlásily nové nejvyšší přírůstky počtu nakažených koronavirem za den. V Rakousku zaznamenali za posledních 24 hodin 13 152 infikovaných, na Slovensku za pátek nákazu nově potvrdili u 7244 testovaných. V Německu sice počet nových případů druhý den za sebou klesl, na rekordní úroveň ale vystoupala sedmidenní incidence.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V Rakousku, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, epidemie v posledních dnech výrazně sílí, země zaznamenává nové rekordy v počtu nakažených.

Za pátek přibylo poprvé přes třináct tisíc infikovaných, 48 pacinetů zemřelo. Sedmidenní incidence, tedy počet případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, je nyní na hodnotě 814,6. V Česku činí tato hodnota podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 661.

V rakouských nemocnicích je nyní 2282 lidí s covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče jich je 421, což je o 62 více než před týdnem. Nejhorší je epidemická situace ve spolkových zemích Horní Rakousy, které sousedí s Jihočeským krajem, a Salcbursko. V obou těchto zemích začne od pondělí platit uzávěra pro neočkované.

V neděli by se měla rakouská vláda zabývat zpřísněním opatření na celostátní úrovni. Kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) už v pátek řekl, že počítá s tím, že se s hejtmany spolkových zemí dohodne na celostátním lockdownu pro neočkované. Podle agentury APA toto opatření podporuje většina hejtmanů. Skepticky se vyjádřil jen hejtman východorakouské spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil (SPÖ). Podle něj je totiž nejasné, jak by taková uzávěra pro neočkované mohla v praxi fungovat.

Podle prvního návrhu opatření, které má k dispozici agentura APA, byl měla uzávěra začít platit už od pondělí. Lidé, kteří se nebudou moci prokázat certifikátem o očkování proti covidu-19 nebo potvrzením, že nemoc v uplynulých 180 dnech prodělali, budou moci vyjít z domu jen kvůli nákupu nezbytného zboží, cestě do práce, fyzickému či psychickému odpočinku a kvůli „uspokojení základních náboženských potřeb“. Výjimku by měly dostat jen děti do 12 let. Podle návrhu by měl „lockdown pro neočkované“ platit zatím do 24. listopadu.

Slovensko: Osmdesát procent hospitalizovaných nemá očkování

Kromě Rakouska ohlásilo rekordní denní přírůstek nakažených také pětimilionové Slovensko. Tamní laboratoře v pátek odhalily 7244 nových případů infekce. Nejvíce pozitivních PCR testy odhalily v Prešovském kraji na východě země. S covidem-19 zemřelo dalších 39 lidí.

Ve slovenských nemocnicích se podle aktuálních dat nachází 2626 covidových pacientů, zhruba osmdesát procent z nich nebylo plně očkováno. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 239 lidí. Navzdory zvýšenému zájmu o očkování v posledních dnech patří Slovensko v EU nadále k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva.

Události: Situace se prudce zhoršuje i na Slovensku (zdroj: ČT24)

Německo: Rekordní sedmidenní incidence

Úřady v Německu za posledních 24 hodin ohlásily 45 081 nových případů nákazy a 228 úmrtí. Počet nových případů tak druhý den za sebou klesl. Takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, však vystoupila na novou rekordní úroveň 277,4.

Nejhorší je nyní situace v okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory, který se rozprostírá mezi Drážďany a českou hranicí. Sedmidenní incidence je zde na hodnotě 1146,2, následují bavorské okresy Rottal-Inn (1122,3) a Miesbach (1117), které leží u hranic s Rakouskem. V Česku je sedmidenní incidence podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví na hodnotě 661. V pátek Německo zařadilo Česko i Rakousko na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí.

Dosluhující kancléřka Angela Merkelová se bude ve čtvrtek radit s premiéry jednotlivých spolkových zemí o zavedení nových opatření proti šíření koronaviru.