Pandemie ve světě: Bavorsko varuje před čtvrtou vlnou nákazy, australská Canberra zavádí uzávěru

Horizont ČT24: Počty nakažených covidem ve světě stoupají (zdroj: ČT24)

Počty nakažených covidem-19 v mnohých zemích opět stoupají a vlády se obávají další vlny pandemie. Situace se zhoršuje v Německu, Francii nebo Finsku, nárůstu počtu nakažených se nevyhnul ani Izrael, který proto nyní nabízí třetí dávku očkování. Rusko v souvislosti s onemocněním eviduje rekordní počty úmrtí.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Evropské země se obávají příchodu podzimu, a zvyšují proto tlak na neočkované. Německá vláda už avizovala, že pokud se šíření nákazy nezmírní, budou lidé muset v řadě provozů a služeb prokazovat bezinfekčnost.

Bavorský premiér Markus Söder navíc varoval před čtvrtou vlnou nákazy. Její nástup očekává nejpozději na podzim. „Je teď takové ticho před bouří. Většina lidí si myslí, že míra nákazy je poměrně nízká a spousta lidí je stále na dovolených,“ okomentoval Söder současnou situaci.

V daleko horší situaci se nachází Francie. Zatímco v Německu přibývají tisíce nakažených denně, ve Francii jsou to desetitisíce. Opatření zpřísňují i její zámořská území, ve kterých je zatím malá proočkovanost. Martinik dokonce doporučil turistům, aby ostrov raději opustili. I francouzský prezident Emmanuel Macron proto považuje očkování za hlavní prioritu v boji proti šíření nemoci.

Čísla rostou i v dalších evropských zemích – ve středomořských i severských. Třeba Finsko zaznamenalo za uplynulý den rekordní počet nakažených. Skoro polovina Finů už má přitom dokončenou vakcinaci. Rostoucí tendenci mají znovu také britské statistiky, a to i přesto, že v zemi je již pětasedmdesát procent lidí plně očkovaných.

Zhoršení se nevyhnul ani Izrael, Rusko hlásí rekordní počet obětí

Trend je podobný také mimo Evropu. V Izraeli, který byl premiantem ve zvládání pandemie, úřady zaznamenaly před dvěma dny nejvíc případů od února. Země proto nabízí třetí očkovací dávku a lidé venku znovu musí nosit roušky.

Rusko se zase potýká s rekordními počty obětí. Za středu zemřelo v Rusku 808 lidí v souvislosti s covidem-19, to je dosud nejvíce od vypuknutí pandemie. O den dříve úřady registrovaly 799 úmrtí. 

Rusko se v poslední době potýká i s vysokým počtem nově detekovaných případů infekce. Denní přírůstky nakažených kulminovaly v červenci, od té doby postupně počty nově infikovaných klesají. I tam úřady situaci přičítají šíření varianty delta a pomalé očkovací kampani.

Australské hlavní město se uzavře kvůli jednomu případu covidu

S nákazou stále bojuje také australské Sydney, a to i přesto, že je už sedm týdnů v uzávěře. Vedení státu Nový Jižní Wales, jehož je Sydney správním centrem, upozornilo, že na dodržování pravidel bude dohlížet i armáda.

Do týdenní karantény jde od čtvrtka také hlavní město Canberra, ve kterém byl prokázán pouze jeden případ nákazy. Austrálie chce přísnými opatřeními zabránit rozšíření nakažlivější delty. Ze stejného důvodu už platí uzávěra také v Melbourne. 

Díky velmi přísným opatřením prožívá sice Austrálie ve srovnání s mnoha jinými státy mírný průběh pandemie, frustrace ale vedla místní obyvatele k několika velkým protestům proti omezením.