Opozice chce v covidových certifikátech uvádět údaje o protilátkách. Problém je ale s jejich měřením

Události: Politici se přou o podobě covidových certifikátů (zdroj: ČT24)

V Česku pokračuje debata o uznávání protilátek po onemocnění covidem-19. Podle části opozice by měl být údaj součástí covidových certifikátů – stejně jako třeba záznam o očkování. Podle ministra zdravotnictví ale zatím není jasné, jaká hladina protilátek člověka ochrání.

Podle odběrových míst zájemců o testy na protilátky v poslední době přibývá. Část politiků by chtěla, aby se údaj o vyšetření uváděl i v covidových certifikátech – vedle informace o očkování, testech nebo prodělané nemoci.

„Není možné, aby lidi, kteří mají vysokou hladinu protilátek a nechtějí se kvůli tomu očkovat, tak aby byli diskriminováni,“ zdůvodnila místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

„Pokud by lidé měli mít možnost se na něco vyšetřit, tak protilátky by měly být v první řadě,“ uvádí Radim Fiala (SPD).

Ochrana stále neznámá

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je ale problém v tom, že chybí data o tom, jaká hladina protilátek člověka chrání.

„Není možné v tuto chvíli z toho apriori vycházet jako z vědecky potvrzeného faktu, že ten člověk následujících šest měsíců, rok, dva roky bude zcela v pořádku, bezinfekční a sám se nebude moci nakazit,“ uvedl Vojtěch.

A shoda nad uznáváním protilátek není ani mezi některými lékaři. Podle přednosty Kliniky infekčních chorob z FN Brno Petra Husy je to další krok –pokud toto bude přijato – aby se lidé nechodili očkovat, protože už budou mít to hlavní, co potřebují – certifikát na základě protilátek. 

„Je důležitá nejen odpověď protilátková, ale i buněčná, což platí především pro ty virové infekce, jako je SARS-CoV-2, takže ta výpovědní hodnota zase není tak vysoká,“ podotýká primářka kliniky infekčních nemocí z FN Bulovka Hana Roháčová.

Teď si lidé testy na protilátky hradí sami. O tom, že by je měli zdarma, zatím ministerstvo zdravotnictví neuvažuje.