Na Slovensku se otevřou nákupní centra a divadla. Latinská Amerika hlásí celkem přes půl milionu nakažených

Slovensko od středy umožní otevřít velká obchodní centra a rovněž kina a divadla pro nanejvýš sto lidí, restaurace budou moci podávat jídlo i ve svých vnitřních prostorech. Od června budou v omezeném režimu otevřeny školky a část základních škol, které úřady v zájmu zpomalení šíření pandemie koronaviru uzavřely v polovině března. Latinská Amerika registruje celkem přes půl milionu lidí s covidem-19 a na třicet tisíc úmrtí, zhruba polovina nakažených i úmrtí připadá na Brazílii. V Německu počet nově nakažených nadále klesá.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Na světě se dosud potvrdilo téměř 4,8 milionu případů nákazy, na 316 tisíc lidí zemřelo a asi 1,85 milionu lidí se uzdravilo.
  • Ve Spojených státech zemřelo v neděli 820 nakažených, což je o čtyři sta méně než o den dříve a nejméně od 10. května.
  • Latinská Amerika eviduje celkem přes půl milionu nakažených a na třicet tisíc mrtvých. Nejhůře zasaženou zemí regionu je Brazílie, na kterou připadá zhruba polovina nakažených i úmrtí.
  • V Německu pokračuje sestupný trend, pokud jde o počet nově nakažených. V neděli jich bylo 342, zatímco v sobotu 583 a v pátek 620.
  • Denní přírůstek nově nakažených v Rusku poprvé v květnu klesl pod devět tisíc. 
  • Na Slovensku se od středy otevřou velká nákupní centra, kina nebo divadla pro nanejvýš sto lidí, restaurace budou moci podávat jídlo i ve svých vnitřních prostorech.

V celém světě se dosud potvrdilo téměř 4,8 milionu případů nového koronaviru, který se začal šířit loni koncem roku z Číny. Na 316 tisíc nakažených zemřelo a asi 1,85 milionu lidí z oficiálně potvrzených nakažených se podle serveru Worldometer uzdravilo.

Některé země pokračují v uvolňování restrikcí. Například v Itálii či v Polsku se otevírají restaurace či kostely, Řecko zase zpřístupnilo památky.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová mají v pondělí představit novou společnou iniciativu týkající se hospodářské obnovy Evropské unie po pandemii.

Slovensko zruší další koronavirová omezení

Obyvatelé Slovenska kromě pondělního rozvolnění koronavirových omezení nebudou od čtvrtka muset při návratu z osmi zemí včetně Česka předkládat potvrzení o negativním testu na koronavirus ani nastoupit do státní karantény, pokud do zmíněných států vycestují na dobu nejdéle 24 hodin.

Opatření má podle slovenského premiéra Igora Matoviče ulehčit obchodní jednání podnikatelům či návštěvy rodin; cestující na hranicích vyplní příslušný formulář, kterým se prokáže při návratu.

Kromě uzavřených prostor nebudou muset Slováci nově nosit roušky, pokud dodrží alespoň pětimetrový odstup od cizích lidí. Zároveň v jednom okamžiku bude moci v prodejnách nakupovat více osob než dosud; na jednoho zákazníka bude muset připadat patnáct metrů čtverečních podlahové plochy prodejny místo dosavadních 25 metrů čtverečních.

Uvolnění karanténních opatření si Bratislava podle Matoviče může dovolit s ohledem na příznivý vývoj pandemie. „Jsme evropskou jedničkou z pohledu malého počtu lidí, kteří zemřeli na toto onemocnění,“ řekl slovenský premiér.

USA: Nejméně obětí za poslední týden

Ve Spojených státech zemřelo v neděli 820 lidí nakažených koronavirem, je to o čtyři sta méně než o den dříve a nejméně od 10. května. Celkem už v USA zemřelo víc než 89 a půl tisíce lidí s covidem-19, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse (JHU).

Celkově se dosud v USA podle agentury Reuters a serveru Worldometer potvrdilo přes jeden a půl milionu nakažených koronavirem, což je skoro třetina všech potvrzených případů ve světě. JHU, která pandemii nemoci covid-19 sleduje celosvětově, uvádí v případě USA 1,49 milionu nakažených.

Počet úmrtí za den v USA klesl v neděli na 820 ze sobotních 1237, a byl tak nejnižší od 10. května, kdy zemřelo v této zemi s 328 miliony obyvatel 776 nakažených.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zmírňuje svá předchozí vyjádření ohledně toho, že koronavirus unikl z čínské laboratoře ve městě Wu-chan. USA podle něj ví, že virus vznikl ve Wu-chanu, nejsou si ale jisté jeho konkrétním původem. Šéf americké diplomacie to řekl ve víkendovém rozhovoru s krajně pravicovým serverem Breitbart.

Začátkem května hovořil Pompeo o „značném množství důkazů“, které prý svědčí o tom, že virus pochází z čínské laboratoře. Neupřesnil přitom, zda podle něj unikl omylem, či byl vypuštěn záměrně. O těchto důkazech dříve mluvil také americký prezident Donald Trump. Peking americká obvinění opakovaně tvrdě odmítá.

V Latinské Americe přes půl milionu nakažených

Počet potvrzených případů nákazy v Latinské Americe v neděli překonal půl milionu a úmrtí s covidem-19 je v tomto regionu registrováno na třicet tisíc. Oficiální statistiky jsou nižší než skutečnost, protože v zemích, včetně nejhůře postižené Brazílie, se provádí málo testů. Vzorky se navíc v laboratořích hromadí, takže některé denní statistiky jsou ovlivněny i tímto faktorem. Nejvíce testují v přepočtu na obyvatele Chile a Peru.

Zhruba polovina nakažených i úmrtí v Latinské Americe připadá na její největší zemi Brazílii. Tam se dosud potvrdilo přes 241 tisíc nakažených, z toho víc než 16 tisíc lidí zemřelo a přes 94 tisíc se uzdravilo. Za poslední den v zemi přibylo téměř osm tisíc potvrzených případů nákazy a 485 úmrtí. Jde zhruba o polovinu nižší údaje oproti předchozímu dni.

Největší brazilské město Sao Paulo se ocitlo na pokraji kapacit lůžkové péče, oznámil starosta Bruno Covas. Uvedl také, že zvažuje karanténu pro celé město. S tím ale musí souhlasit starostové všech jeho místních částí i guvernér státu Sao Paulo.

Také radnice druhého největšího města země Ria de Janeiro už dříve upozornila na nedostatek lůžek intenzivní péče, který má pomoci ve městě řešit několik polních nemocnic. Jedna z nich byla před týdnem otevřena i na legendárním fotbalovém stadionu Maracaná.

Mnozí guvernéři a starostové brazilských regionů vyhlašují omezení pohybu a shromažďování, prezident Jair Bolsonaro ale omezení odmítá s tím, že brzdí ekonomiku. Kvůli tomu sice získal řadu dalších kritiků, mnozí ho ale stále pevně podporují a pravidelně se scházejí před prezidentským palácem v metropoli. Také o tomto víkendu se jich sešlo několik stovek.

Druhou nejhůře zasaženou zemí v Latinské Americe je podle počtu nakažených Peru, kde se dosud potvrdilo přes 92 tisíc případů nákazy a 2648 úmrtí. Nejhůře je postižena metropole Lima, kde už tamní úřady varovaly, že nemocnice jsou na pokraji kapacit. V některých z nich už musí lékaři řešit etické dilema a vybírat pacienty, které přijmou a které ne.

Druhý nejvyšší počet úmrtí z latinskoamerických zemí registruje Mexiko (5177), kde se potvrdilo přes 49 tisíc případů nákazy, což je třetí nejvyšší počet v Latinské Americe. V zemi se se podle místní vlády v souvislosti s koronavirem stalo nejméně 47 útoků na zdravotníky. Jsou neprávem obviňováni ze šíření koronaviru, píše Guardian.

Sestupný trend v Německu

Německo v neděli registrovalo 342 nově nakažených, což potvrzuje aktuální sestupný trend. Za sobotu jich bylo 583, za pátek 620. Nedělní čísla jsou tedy ještě výrazně nižší. Částečně to však může být způsobeno tím, že ne všechny úřady o víkendu nahlásily aktuální čísla. Přírůstky z posledních dní jsou však mnohonásobně nižší než ještě začátkem dubna, kdy jich pravidelně bylo i na šest tisíc denně.

Úmrtí zaznamenal Institut Roberta Kocha (RKI) 21, čímž se celkový počet obětí zvýšil na 7935. Při celkovém počtu prokázaných nákaz přes 174 a půl tisíce je nyní v zemi kolem dvaceti tisíc nemocných.

Velkým problémem jsou teď v Německu především lokální centra pandemie, která se soustředí kolem závodů na zpracování masa. Ve společných ubytovnách tam často žije na malém prostoru řada převážně zahraničních pracovníků, mezi nimiž se pak infekce rychle šíří.

Maďarská vláda hodlá 26. května navrhnout zrušení zvláštního právního stavu s mimořádnými pravomocemi. Parlament by pak příslušný zákon mohl schválit v červnu. Televizní stanici Hír TV to v neděli večer řekl Gergely Gulyás, šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána.

Maďarský parlament koncem března schválil zákon, který dává vládě v době časově neomezeného nouzového stavu možnost vládnout pomocí dekretů. Zároveň stanovuje až pětileté tresty vězení za šíření nepravdivých informací, což umožňuje postihovat například i novináře kritické k vládě.

Orbán je kritizován, že nouzovým stavem ještě víc omezuje demokracii a svobodu projevu v zemi a chce si tak posílit moc. Maďarský premiér to odmítá.

Události: Situace ve světě ohledně koronaviru (zdroj: ČT24)

Rakouské poště vypomůže čtyři sta vojáků

Čtyři stovky vojáků vypomohou v logistickém centru rakouské pošty v Hagenbrunnu v blízkosti Vídně. Mezi tamními zaměstnanci se totiž rozšířila nákaza covidem-19. Areál v dolnorakouské obci byl dezinfikován a už v noci na pondělí v něm zahájili práci vojáci společně s civilními zaměstnanci armády.

Nahradili přitom všechny zaměstnance pošty v logistickém centru. S jejich výpomocí se počítá zatím na dva týdny. Pozitivní test mělo 63 pracovníků centra. Tito zaměstnanci žijí ve Vídni, uvedl mluvčí vídeňského krizového štábu Andreas Huber.

Kromě toho byl koronavir SARS-CoV-2 potvrzen u 70 zaměstnanců poštovního centra ve Vídni-Inzersdorfu. Také v tomto případě pošta požádala o podporu armádu.

Španělsko se cizincům otevře koncem června, uvedl tamní ministr dopravy

Španělsko znovu otevře své hranice zahraničím návštěvníkům koncem června. Uvedl to v pondělí ministr dopravy José Luis Ábalos. Uvolňování pro cizince bude podle něj koordinováno s tím, jak se restrikce v zemi budou uvolňovat pro samotné Španěly.

Ve Španělsku postupují v jednotlivých provinciích odlišně a první fáze uvolnění se zatím týká sedmdesáti procent obyvatel. Uzávěra dál platí v Madridu, Barceloně a v částech provincie Kastilie a León. 

Španělsko a koronavirus
Zdroj: Reuters/Eloy Alonso

Madrid minulý týden nařídil dvoutýdenní karanténu všem, kdo do země přicestují, a z obav před novou vlnou epidemie koronaviru ponechal uzavřené hranice. Ábalos řekl, že otevírání vnější hranice půjde ruku v ruce s uvolňováním uvnitř Španělska. 

„Jakmile budou moci Španělé cestovat do jiných provincií, budou moci cizinci vstoupit do Španělska. Doufám, že turistickou aktivitu budeme moci zahájit od konce června. Musíme docílit toho, aby bylo Španělsko ze zdravotního hlediska přitažlivou zemí,“ řekl v televizi TVE ministr.

Portugalsko otevřelo školy i restaurace s omezením

Portugalsko v pondělí vstoupilo do druhé fáze uvolňování zavedených restrikcí. Omezení jsou ale stále značná a v platnosti zůstává řada ochranných nařízení, která mají zemi ochránit před novou vlnou infekce.

Otevřely se kavárny, jesle a část dětí vybavených rouškami se mohla vrátit do škol. Vyučuje se v nich ale na směny a počet klientů v restauracích je omezen. Ve středních školách se mohli do tříd vrátit jen žáci posledních dvou ročníků, přičemž každý si musí před vstupem nechat změřit teplotu. Těm, kteří si doma zapomněli roušku, personál u vchodu vydá jinou. 

Podobně je na tom i Dánsko. Tam se v pondělí znovu otevřely kavárny a restaurace, které byly přes dva měsíce mimo provoz. Do tříd se také vrátili žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci.

Dánsko bylo rovněž první evropskou zemí, která po koronavirové epidemii znovu otevřela jesle, školky a školy. Stalo se tak 15. dubna. Třídy byly rozdělené na menší skupiny, aby žáci seděli v lavicích po jednom a mezi lavicemi byla dvoumetrová vzdálenost.

Nyní se doporučení týkající se odstupu snižuje na jeden metr, takže studenti budou moci být v lavicích znovu po dvou. Učitelé ale dohlédnou na to, aby seděli na krajích, a nikoli těsně vedle sebe. Toto doporučení usnadní návrat starších žáků, pro které by jinak ve školách nebyly učebny.

V Rusku poprvé v květnu pod devět tisíc nově nakažených

Denní přírůstek nově nakažených v Rusku se za posledních 24 hodin znatelně snížil ve srovnání s předchozím dnem a poprvé v květnu klesl pod devět tisíc. Nicméně tento ukazatel je dál relativně vysoký. Ve srovnání s předchozími dny opět mírně klesl oficiální počet případů úmrtí nakažených pacientů.

Během neděle testy potvrdily 8926 nových případů infekce, za sobotu jich štáb hlásil 9709. Úřady nyní registrují ve všech regionech Ruské federace dohromady víc než 290 a půl tisíce nakažených.

Ruští zdravotníci během koronavirové krize
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Denní údaje o úmrtí pacientů s koronavirem jsou v Rusku nadále vyrovnané, nicméně přes víkend poklesly. V sobotu dopoledne krizový štáb hlásil 113 zemřelých, v neděli 94 a v pondělí 91. Celkem obětí spojovaných s koronavirem v zemi se 146 miliony obyvatel zatím evidují 2722. 

Belgie: Dubnové množství úmrtí se blíží počtu obětí z doby světové války

Kvůli pandemii covidu-19 zemřelo v Belgii letos v dubnu téměř tolik lidí, kolik jich zahynulo ve stejný měsíc roku 1941, kdy zemi okupovali nacisté. Vyplývá to ze studie bruselské univerzity VUB. U mladých mezi 15 a 24 lety se ale například počet úmrtí snížil, zřejmě kvůli celostátní karanténě.

Letos v dubnu podle předběžných dat zemřelo v Belgii 14 790 lidí. Běžně přitom počet úmrtí ve čtvrtém měsíci roku zůstává v průměru pod hranicí devíti tisíc.

„Úmrtnost byla v Belgii mimořádně vysoká, na bezprecedentní úrovni, obzvlášť v období od 1. do 12. dubna. Desátého dubna jsme zaznamenali 639 úmrtí, což je více než dvojnásobek toho, co bychom v takový den očekávali,“ uvádí studie bruselské nizozemskojazyčné univerzity.

Turecko vyhlásí čtyřdenní karanténu

Počet případů nákazy koronavirem v pondělí v Turecku přesáhl 150 tisíc. Tamní prezident Recep Tayyip Erdogan ve snaze zamezit možnému šíření epidemie oznámil nový čtyřdenní zákaz vycházení během svátků ukončujících ramadán.

Turecko vydávalo již v uplynulých týdnech řadu zákazů vycházení ve vybraných provinciích či během svátků, upozorňuje agentura DPA. Do úterý, které je v zemi státním svátkem, platí uzávěra v 15 městech a provinciích, včetně Ankary, Istanbulu či Izmiru.

Erdogan rovněž sdělil, že tento školní rok se již neotevřou školy, které musely zavřít 16. března v rámci koronavirových opatření. Živá výuka bude obnovena až v září.

Maroko prodlouží stav zdravotní nouze do desátého června

Maroko prodlouží stav zdravotní nouze i další protikoronavirová opatření do 10. června.  V pondělí to oznámil tamní premiér Saadaddín Usmání.

Po tomto datu nastane podle něj postupné rozvolňování opatření s ohledem na epidemickou situaci v různých provinciích. „Zdravotnická situace je stabilní, ale není zcela uklidňující,“ řekl premiér v projevu k parlamentu, který se uskutečnil dva dny před původně plánovaným koncem stavu zdravotní nouze, jenž byl vyhlášen 20. března.

Země nyní eviduje 6939 případů nákazy, 192 úmrtí a provedlo necelých 100 tisíc testů.

Spojené arabské emiráty prodlouží noční zákaz vycházení

Spojené arabské emiráty tento týden o dvě hodiny prodlouží noční zákaz vycházení poté, co zaznamenaly nárůst počtu nových případů koronaviru. Od středy tak místní nebudou moct vycházet od osmé hodiny večer do šesti ráno.

Země, která má přes devět milionů obyvatel, v pondělí zaznamenala 832 nových případů infekce, čímž počet dosud evidovaných nákaz vystoupil na 24 190. Za uplynulý den zemřeli čtyři nemocní, dohromady země má už 224 mrtvých.

Lidé v Pekingu nemusejí venku nosit roušky

Čína oznámila za neděli sedm nových případů nákazy, je to více než o den dříve, kdy to bylo pět nových případů nákazy. V pevninské Číně se dosud oficiálně potvrdilo téměř 83 tisíc nakažených, z toho 4633 lidí zemřelo.  

Čínské úřady v předchozích týdnech postupně uvolňovaly omezení, od začátku tohoto měsíce Peking zmírnil restrikce, které tam platily od konce ledna. V neděli vydaly místní úřady také pokyn, že lidé v Pekingu už nemusí nosit venku roušky, musí ale dodržovat bezpečnou vzdálenost. V uzavřených prostorách, včetně veřejné dopravy, jsou ale dále povinné, uvedl v neděli deník China Daily.