Itálie otevírá restaurace a kostely, dánští školáci musí sedět u krajů lavic

V italských obchodech měří zákazníkům teplotu (zdroj: ČT24)

Evropské státy pokračují v uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Italský premiér Giuseppe Conte vyzval Italy, aby stále dodržovali pravidlo o odstupech a bezpečnostní opatření. Cesta ke konci epidemie je ještě dlouhá a je třeba se mít stále na pozoru, vyzval Conte Italy. V zemi, kterou nákaza těžce postihla, se pro věřící otevřely kostely a uvolňuje se gastronomie. V Řecku se po dvou měsících otevřely všechny archeologické památky. Prezidentku Katerinu Sakellaropulosovou na aténskou Akropoli doprovodila skupina novinářů a zaměstnanců, všichni měli roušky.

Aténská Akropole je nejnavštěvovanějším místem v Řecku. Loni na ni vystoupalo 2,9 milionu návštěvníků, což bylo o 14 procent více než předchozího roku. Patří k desítkám archeologických skvostů, jež jsou nyní znovu přístupné a které zahrnují také mínojský palác Knóssos na Krétě nebo akropoli v Lindosu na Rhodu.

Antické památky s bariérami z plexiskla

Ministryně kultury Lina Mendoniová řekla, že tam, kde to bylo nutné, byly umístěny panely s upozorněním na nutnost dodržovat odstupy 1,5 metru mezi jednotlivými návštěvníky. Doporučuje se mít roušku, ale není to povinné s výjimkou průvodců, dodala ministryně.

Místa budou přístupná od osmé hodiny ranní do osmi hodin večer, bude se dodržovat maximální počet návštěvníků. Trasy vstupů a východů budou od sebe odděleny, kde to bude nezbytné i plexisklem.

Návštěvníci aténské Akropole
Zdroj: Reuters/Costas Baltas

Archeologické památky se otevírají v první etapě zpřístupnění řeckých kulturních institucí. Na muzea má podle vládních plánů dojít až 15. června, do kin budou lidé moci začít chodit 1. června. Otevření kaváren, barů a restaurací se rozhodla vláda pod tlakem podnikatelů o týden uspíšit, otevřít mají 25. května.

Atény na epidemii reagovaly uzávěrou 23. března. Řecko má ve srovnání s jinými evropskými zeměmi méně nakažených i mrtvých – koronavirus se tam prokázal u 2819 lidí a 163 pacientů tam zemřelo. Ekonomice, závislé na příjmech z cestovního ruchu, hrozí podle vlády hluboká recese. Řecko přišlo kvůli uzávěře až o polovinu turistické sezony.

Do italských kostelů se smí pouze s rouškou
Zdroj: Yara Nardi/Reuters

„Itálie znovu rozsvěcí světla“

Italský premiér Giuseppe Conte v otevřeném dopise ocenil odpovědnost Italů po dobu dvouměsíční uzávěry a napsal, že je nyní třeba obnovit ekonomickou aktivitu. „Vstupujeme do druhé fáze uvolňování s důvěrou a odpovědností, která umožní obnovu běžných sociálních a ekonomických aktivit. Země se znovu staví na nohy, opatrně a organizovaně, v souladu s pokyny vlády,“ napsal.

Conte uvedl, že si vláda uvědomuje potíže, s nimiž se nyní občané potýkají: „Jsme si vědomi toho, že jsou lidé bez práce a bez příjmu.“ Jak napsala agentura DPA, spotřeba se v dubnu v Itálii propadla o více než 47 procent, postižen je zejména maloobchod a cestovní ruch.

Jako jeden z hlavních znaků návratu Italů k normálnímu životu je považováno otevření baziliky svatého Petra v Římě. Za přítomnosti policistů s rouškami tam ráno několik věřících stálo venku frontu v dvoumetrových rozestupech. Vstoupit mohli po změření teploty a omytí rukou v dezinfekci.

Bazilika byla zavřená od 10. března a v nejbližší době se zde mše pro veřejnost neplánuje. Otevřela už i milánská katedrála, od rána se v ní konalo několik mší a další budou ještě následovat.

V Římě se uvolnění opatření projevilo mírným zhuštěním dopravy, ale centrum je stále vylidněné a bez turistů, které nahradili cyklisté a běžci, napsala agentura AFP. List La Repubblica situaci charakterizoval slovy „Itálie po 69 dnech uzávěry znovu rozsvěcuje světla“.

V Římě se otevírají restaurace
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Otevřela se většina obchodů, kadeřnictví a holičství, barů a také restaurací. Návštěva holiče či kadeřníka je možná jen na objednání, mnoho podniků má už plno na týdny dopředu.

Zákazník se musí dostavit v roušce a rukavicích. Vybavení pracovních prostor dezinfekčními prostředky patří k dalším opatřením, kterými chce vláda zabránit návratu epidemie. Povinnost nosit roušky a rukavice mají rovněž zaměstnanci. Holiči musejí mít při holení navíc i plexisklové ochranné štíty, neboť zákazníci v tu chvíli svou roušku mít nemohou.

Salony krásy si na bezpečnostní opatření stěžují. Před každým dalším zákazníkem musí křeslo i veškeré nástroje projít dezinfekcí a i pláštíky a ručníky se po zákaznících musejí neustále měnit. Podobná preventivní opatření uložila vláda i kosmetickým studiím.

Události: Situace ve světě ohledně koronaviru (zdroj: ČT24)

Každý italský region rozhoduje o uvolňování zvlášť

Ohledně detailů uvolňování panují nejasnosti, protože vláda ponechala jednotlivým regionům možnost rozhodnout, co povolí a co ne. Platí, že se Italové mohou venku i doma setkat s příbuznými, přáteli a kolegy, avšak shromáždění většího počtu lidí stále povoleno není. Na uzavřených místech navštěvovaných veřejností je povinné mít roušku.

Další etapa uvolnění má následovat 25. května, kdy se otevřou tělocvičny, bazény a sportovní centra. Už 3. června pak Itálie ve snaze co nejrychleji obnovit cestovní ruch otevře hranice návštěvníkům ze schengenského prostoru. Italové pak budou moci cestovat bez omezení po celé zemi. Na otevření kin a divadel si počkají do 15. června.

Studio ČT24: Uvolňování opatření v Polsku (zdroj: ČT24)

V polských restauracích smí ke stolu jen lidé z jedné domácnosti

V Polsku se za přísných podmínek otevírají gastronomická zařízení a restaurace. U jednoho stolu například budou smět sedět pouze lidé z jedné domácnosti. Jak podotkl zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé, většina restauratérů nebude plnění tohoto nařízení nijak kontrolovat, vzhledem k tomu, že na to ani nemají právo.

„Budou spoléhat na odpovědnost a úsudek jednotlivých návštěvníků. A jestli bude hygiena nebo inspekce přicházet do restaurací a kontrolovat to, je velmi těžké odhadovat,“ dodal zpravodaj.

Existuje možnost, že by u jednoho stolu spolu mohli sedět i dva přátelé, ale museli by mezi sebou mít nějakou bariéru, například z plexiskla. „Zároveň je možné, že by mohli sedět vedle sebe, ale v tom případě by mezi sebou museli mít rozestup jeden a půl metru,“ uvedl Mathé.

V Polsku už také fungují kadeřnictví. Jejich pracovníci musí mít roušku nebo štít, nikoliv obě ochranné pomůcky naráz, jako je tomu v České republice. Do škol se vrací také žáci nižších tříd, k obnovení plnohodnotné výuky ale zatím nedojde.

Metrové rozestupy v dánských školách i kavárnách

V Dánsku se v pondělí vrátili do tříd žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci. Dánsko bylo první evropskou zemí, která po koronavirové epidemii znovu otevřela jesle, školky a školy. Stalo se tak 15. dubna. Třídy byly rozdělené na menší skupiny, aby žáci seděli v lavicích po jednom a mezi lavicemi byla dvoumetrová vzdálenost.

Nyní se doporučení týkající se odstupu snižuje na jeden metr, takže studenti budou moci být v lavicích znovu po dvou. Učitelé ale dohlédnou na to, aby seděli na krajích, a nikoli těsně vedle sebe. Toto doporučení usnadní návrat starších žáků, pro které by jinak ve školách nebyly učebny.

Metrový odstup mezi stoly musí být dodržován také v kavárnách a restauracích, stoly musí být případně odděleny přepážkou, uvádí list The Local.

Studenti jedné z lisabonských škol sedí ve třídě v rouškách
Zdroj: Rafael Marchante/Reuters

Portugalské restaurace otevřely, bez turistů se ale bojí krachu

Do druhé fáze rozvolňování restrikcí vstoupilo Portugalsko. Omezení jsou ale stále značná a v platnosti zůstává řada ochranných nařízení, která mají zemi ochránit před novou vlnou infekce.

Otevřely se kavárny, jesle a část dětí vybavených rouškami se mohla vrátit do škol. Vyučuje se v nich ale na směny a počet klientů v restauracích je omezen.

Na středních školách se mohli do tříd vrátit jen žáci posledních dvou ročníků, přičemž každý si musí před vstupem nechat změřit teplotu. Těm, kteří si doma zapomněli roušku, personál u vchodu vydal jinou.

Majitelé restaurací se obávají, že bez turistů se jim nepodaří přežít. „Máme povoleno využívat jenom třetinu kapacity, ale nemáme dost klientů ani na to, když tu nejsou turisté,“ upozornil číšník v jednom lisabonském podniku.