Ruská rozvědka GRU měla základnu ve Francii. Pobývali tam i agenti z Vrbětic

Události ČT: GRU měla základnu v Savojských Alpách (zdroj: ČT24)

Na portugalském summitu Evropské unie se za Českou republiku v kauze Vrbětice rozhodně postavil i francouzský prezident Emmanuel Macron. S působením ruské vojenské rozvědky má své zkušenosti také jeho země. Jak potvrdily francouzské zpravodajské služby, stejná jednotka GRU, která je spojená s aférou Vrbětice, měla základnu v horských střediscích Savojských Alp i na středomořské riviéře.

Když se v březnu 2018 dvojice ruských agentů pokusila v Salisbury otrávit Sergeje Skripala, celý svět včetně francouzského prezidenta vyjadřoval Velké Británii solidaritu a podporu. „Odsuzujeme tuto ruskou akci a vše ostatní, protože všechno svědčí o tom, že za tímto pokusem o vraždu stojí opravdu Rusko,“ uvedl tehdy Macron.

Prezident ale už v té době nejspíš věděl, že se útok připravoval z francouzského území. Podle deníku Le Monde měli ruští agenti mezi lety 2014 a 2018 základnu v Savojských Alpách, konkrétně v lyžařských letoviscích Evian a Chamonix.

„Volba severního Savojska jako základny souvisí také s blízkostí švýcarské Ženevy, která spolu s letištěm představuje jakousi černou díru,“ vysvětlil Jacques Follorou, specialista na zpravodajské služby z deníku Le Monde, s narážkou na to, že letiště má jeden východ do Francie a druhý do Švýcarska.

Mezi patnácti členy skupiny 21955 ruské vojenské rozvědky GRU nechyběli Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin obvinění z výbuchů ve Vrběticích.

Novinář: Francie se místo eskalace snaží vyjednávat

Francie jen výjimečně eskaluje diplomatické vztahy s Ruskem kvůli špionážním aférám. Například právě po útoku na Skripala na jaře 2018, kdy po celém světě byly vyhoštěny tři stovky diplomatů, museli z Paříže do Moskvy odjet pouze čtyři pracovníci ambasády.

„Obyčejně kontaktují ruskou stranu s informacemi, které mají, a vyjednávají o tom, jak to vyřešit a co mohou dostat zpět – nejen v oblasti zpravodajství, ale třeba i v oblasti ekonomiky, či diplomacie,“ dodává k francouzskému postupu Follorou.

Podle novináře zpravodajské služby přítomnost Rusů na francouzském území potvrdily. Citlivé informace se do médií dostanou pouze výjimečně. „Obrátíme se na ně s tím, že už máme tyto informace a chceme je potvrdit. Oni nám je ale nikdy nedají jako první,“ přibližuje Follorou.

Deník nemá v tuto chvíli informace, zdali se ruští agenti na francouzském území stále zdržují. Kromě Alp bývalo jejich oblíbenou oblastí i okolí Nice, kde žije početná ruská komunita.