Téma Senátní volby 2022

Senátní volby 2022

Výsledky senátních voleb jsou potvrzené. Nejvyšší soud zamítl poslední stížnost v Karlových Varech
Výsledky letošních senátních voleb jsou definitivně potvrzené, Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl poslední nevyřízenou stížnost. Týkala se obvodu Karlovy Vary, podal ji bývalý senátor Jan Horník (STAN). Stěžoval si na údajně neférovou kampaň vedenou proti němu před volbami. Horník nepostoupil do druhého kola. Na Karlovarsku vyhrála Věra Procházková (ANO). Ve druhém kole výrazným rozdílem porazila Evu Chromcovou z SPD.
Senátní kluby počítají ztráty a zisky, tři musely vybrat nové předsedy
Senátorský klub ProRegion se přejmenoval. Nově bude klubem ANO a ČSSD. Bude mít jen šest členů oproti dosavadním devíti, ale všichni budou nominanty stran bývalé vládní koalice. Po volbách se konsolidují i další senátorské kluby. Klub sdružující senátory ODS a TOP 09 i klub SEN 21 a Pirátů potvrdily své dosavadní předsedy, Starostové si již zvolili nového. Lidovečtí senátoři se o svém předsedovi rozhodnou až příští týden.
Senát nebude prodlouženou rukou vlády, tvrdí Vystrčil
Po volbách zůstane horní komora parlamentu nezávislá na vládě, uvedl její nynější předseda a nově zvolený senátor Miloš Vystrčil (ODS). V letošních volbách podle něj převažovala obecně negativní kampaň, kterou v rozhovoru označil za dno. Dodal, že zvítězil díky „dlouhodobé práci, kterou voliči nakonec zohlednili“.  V pořadu Interview ČT24 rovněž vyloučil, že by ho koalice SPOLU nominovala jako kandidáta na prezidenta republiky.
Senátory Starostů povede Sobotka
Předsedou senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN) byl podle informací ČT zvolen Jan Sobotka, který je též starostou Vrchlabí. V příštích dvou letech povede dvacetičlenný, tedy druhý nejpočetnější klub v horní komoře. Nahradí Petra Holečka (STAN), který letos neúspěšně obhajoval mandát v obvodu Mělník a vypadl z klání o senátorské křeslo už v prvním kole.
Analýza: Nízká volební účast? V senátních volbách ani to neplatí vždy
Tématem po téměř každém hlasování do horní komory je nízká účast. Dokonce se pro odpůrce a nepřátele Senátu stává argumentem, proč ho zrušit, nebo alespoň změnit volební systém na většinový jednokolový. Malá atraktivita pro voliče ale není pravidlem. Jsou ochotni přijít i k druhému kolu, když vědí proč a když v tom vidí smysl, píše analytik ČT Kamil Švec.
Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci
Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
V druhém kole senátních voleb uspěla koalice SPOLU, k urnám přišla necelá pětina voličů
Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude jich mít celkem pět. Může tak založit vlastní stranický klub v horní komoře.
STAN a ČSSD přijdou po senátních volbách o peníze. ODS si polepší
Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro hnutí Starostové a nezávislí a pro sociální demokracii. Nejvíce si naopak polepší pokladna občanských demokratů. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě údajů ze serveru volby.cz.
Senátorem za Jihlavu zůstane Vystrčil
Současný předseda horní komory Miloš Vystrčil (SPOLU) zůstává senátorem. Ve volebním obvodu Jihlava obhájil v druhém kole mandát ziskem 60,03 procenta hlasů. Ve zřejmě nejsledovanějším duelu letošních senátních voleb porazil Janu Nagyovou z ANO, která je s šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na farmu Čapí hnízdo. Nagyovou volilo ve druhém kole 39,96 procenta lidí. Vystrčil bude moci být po znovuzvolení senátorem předsedou Senátu další dva roky.
Analýza: ANO Senát prostě neumí
Volby do třetiny Senátu mají své vítěze. Celkem 48 kandidátů se utkalo v duelech, aby si rozdělili 24 senátních křesel, o které se bojovalo v druhém kole volby. Jména tří senátorů byla známá už minulý týden. ANO do voleb vkládalo velké naděje, do druhého kola postoupilo 18 kandidátů, kteří byli nominováni hnutím Andreje Babiše. Dopadlo to fiaskem. Ale překvapení se nekoná, píše v analýze politolog a analytik ČT Kamil Švec.
Senátorkou za Prahu 11 se stala Hana Kordová Marvanová
Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Praha 11 zvítězila právnička Hana Kordová Marvanová (SPOLU). Získala 67,87 procenta hlasů. Druhý Ladislav Kos (Z+HPP 11) dostal 32,11 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,44 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 29,56 procenta.
Senátorem za Jičín se znovu stal Czernin
Senátorem ve volebním obvodu Jičín bude opět Tomáš Czernin (SPOLU), má 53,83 procenta hlasů. Druhý Jaromír Dědeček (ANO) získal 46,16 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 23,21 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 45,7 procenta.
Senátorem za obvod Ostrava-město se stal obhajující Zdeněk Nytra
Novým senátorem za Ostravu se ve druhém kole volby stal dosavadní senátor Zdeněk Nytra (SPOLU), získal 51,53 procenta hlasů. Druhý Miroslav Antl (ANO) dostal 48,46 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 14,45 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 36,51 procenta.
Senátorem za obvod Praha 10 se stal Jan Pirk
Senátorem ve volebním obvodu Praha 10 bude Jan Pirk (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,44 procenta hlasů. Druhá Renata Chmelová (Z+STAN+L) dostala 39,54 procenta hlasů.
Senátorkou za Hodonín se stala Eva Rajchmanová
Druhé kolo senátních voleb v Hodoníně vyhrála Eva Rajchmanová (SPOLU). Získala 51,61 procenta hlasů. Druhá Ladislava Brančíková (ANO) dostala 48,38 procenta hlasů. Druhého kola se zúčastnilo 21,93 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 44,61 procenta.
Senátorkou za Kroměříž se stala Zwyrtek Hamplová
Druhé kolo senátních voleb v Kroměříži vyhrála právnička Jana Zwyrtek Hamplová, která kandidovala za Nezávislé. Získala 50,65 procenta hlasů voličů. Její soupeřka ve druhém kole Lucie Pluhařová (ANO) dostala 49,34 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,53 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 47,86 procenta.
Senátorem za Ústí nad Labem se stal Martin Krsek
Senátorem ve volebním obvodu Ústí nad Labem bude historik Martin Krsek (SEN 21), získal 67,70 procenta hlasů. Jeho soupeř ve druhém kole, ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO) dostal 32,28 procenta hlasů.
Senátorkou za obvod Karlovy Vary se stala Věra Procházková
Senátorkou ve volebním obvodu Karlovy Vary bude Věra Procházková (ANO), po sečtení všech hlasů má 67,97 procenta hlasů. Druhá Eva Chromcová (SPD) obdržela 32,02 procenta hlasů.
Senátorkou za obvod Plzeň-město se stala Daniela Kovářová
Senátorkou ve volebním obvodu Plzeň-město bude Daniela Kovářová (NK). Ve druhém kole senátních voleb získala 54,06 procenta hlasů. Druhý Karel Naxera (SPOLU) dostal 45,93 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 18,41 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 44,29 procenta.
Senátorem v obvodu Beroun zůstane Jiří Oberfalzer
Senátorem ve volebním obvodu Beroun zůstane Jiří Oberfalzer (SPOLU), získal 55,08 procenta hlasů. Dosavadní senátor tak porazil Janise Sidovského (LESSEN 21), který dostal 44,91 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 17,07 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 43,40 procenta.
Senátorem za Český Krumlov bude znovu Tomáš Jirsa
Senátorem ve volebním obvodu Český Krumlov bude znovu Tomáš Jirsa (ODS), získal 66,36 procenta hlasů. Druhý Miroslav Lorenc (ANO) dostal 33,63 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 15,66 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 42,45 procenta.
Senátorem za Liberec zůstane Canov
Senátorem ve volebním obvodu Liberec bude opět Michael Canov (SLK). Ve druhém kole senátních voleb získal 66,34 procenta hlasů. Druhá Radka Loučková Kotasová (ANO) dostala 33,65 procenta hlasů.
Senátorem za obvod Most se stal Jan Paparega
Senátorem ve volebním obvodu Most bude starosta Mostu Jan Paparega (ProMOST). Ve druhém kole senátních voleb získal 58,79 procenta hlasů. Neuspěla dosavadní senátorka Alena Dernerová (SD-SN), která dostala 41,20 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na webu volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 13,26 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 32,74 procenta.
Brno-město 55 v Senátu zastoupí Tomáš Töpfer
Novým senátorem za Brno-město (55) se ve druhém kole volby stal Tomáš Töpfer (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získal 52,79 procenta hlasů. Druhý Bořek Semrád (ANO) dostal 47,20 procenta hlasů.