Brno-město 55 v Senátu zastoupí Tomáš Töpfer

Rozhovor se zvoleným senátorem Tomášem Töpferem (ODS) (zdroj: ČT24)

Novým senátorem za Brno-město (55) se ve druhém kole volby stal Tomáš Töpfer (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získal 52,79 procenta hlasů. Druhý Bořek Semrád (ANO) dostal 47,20 procenta hlasů.

Druhého kola voleb se zúčastnilo 20,79 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 44,78 procenta.

Töpfer po sečtení hlasů novinářům řekl, že ho těší, že kandidáti vládní pětikoalice zatím vítězí ve většině senátorských bitev. „Musím poděkovat voličům, že se nenechali zmást opoziční rétorikou“ poznamenal. Podotkl, že kampaň v některých případech nebyla zcela korektní.

„Doba přituhla. Mou hlavní misí a posláním bylo posílit Senát, posílit klub SPOLU, klub ODS, aby Senát zůstal takový, jakým je. Vláda je jen tak silná, jak silnou oporu má v parlamentu,“ řekl Töpfer ČT.

Lékař Bořek Semrád poděkoval voličům, kteří přišli ve druhém kole volit.„Moc si toho vážím, je to krásné číslo. Respektuji, jak volby dopadly,“ dodal Semrád.

V 1. kole získal Töpfer 30,23 procenta hlasů, druhý Semrád 26,21 procenta hlasů. V obvodu Brno-město 55 usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

V roce 2016 zvítězil v Brně-městě 55 Jan Žaloudík (za ČSSD). Ve 2. kole získal 52,63 procenta hlasů. Druhý skončil Pavel Staněk (ANO). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.