Senátorkou za Nový Jičín se stane Ivana Váňová

Senátorkou ve volebním obvodu Nový Jičín bude Ivana Váňová (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získala 50,79 procenta hlasů. Druhý Jaromír Radkovský (ANO) dostal 49,20 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 17,54 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 42,69 procenta.

„Byla jsem strašně nervózní a chtěla bych moc poděkovat voličům, že do toho druhého kola přišli a dali mi své hlasy. Jsem za to nesmírně vděčná a slibuji…, že lidi na Novojičínsku nezklamu. Myslím si, že jsem dostala ohromnou podporu od starostů, kteří mi strašně fandili,“ uvedla Váňová. Domnívá se, že jí výrazně pomohl i fakt, že ji podpořil bývalý senátor Petr Orel (Zelení), který rovněž kandidoval, ale neprošel do druhého kola.

„To byla jedna ze zásadních věcí. Ve druhém kole se mi podařilo získat i hlasy pana Orla z prvního kola. Myslím si, že toto bylo rozhodující,“ řekla Váňová. V Senátu by se ráda věnovala především životnímu prostředí a rozvoji regionu. „Toto budou mé hlavní body, kterým se budu chtít věnovat,“ dodala. Ze senátních výborů by velmi ráda pracovala ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. „Myslím si, že tam mám hodně profesních zkušeností a mohu tam být prospěšná,“ doplnila Váňová. Od druhého Radkovského ji dělilo 313 hlasů.

V prvním kole získala Váňová 21,31 procenta hlasů, druhý Radkovský 28,56 procenta hlasů. V obvodu Nový Jičín usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů. V roce 2016 zvítězil v Novém Jičíně Petr Orel (Zelení). Ve druhém kole získal 74,23 procenta hlasů. Druhý skončil Jaroslav Dvořák (ČSSD). Voleb se zúčastnilo šest kandidátů.