Senátorkou za obvod Mělník se stala Jarmila Smotlachová

Senátorkou za obvod Mělník se ve druhém kole hlasování stala starostka Hlavence a soukromá farmářka Jarmila Smotlachová (ODS). Porazila Andreu Brzobohatou (ANO).

Smotlachová získala 65,22 procenta hlasů, Brzobohatá 34,77. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,30 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 43,73 procenta.

Smotlachová neměla očekávání o výsledku a připustila, že její nervozita před druhým kolem voleb byla vyšší. „Nečekala jsem vůbec nic,“ uvedla nově zvolená senátorka. Dodala, že za jejím vítězstvím stojí i její rodina, štáb i další spolupracovníci. „Chtěla bych říci, že zvítězila demokracie,“ doplnila a dodala, že v některých případech byla kampaň podle ní místy nekorektní a právě víra v demokracii mohla voliče přesvědčit.

Zůstat chce neuvolněnou starostkou Hlavence, uvolněnou funkci by měl zastávat místostarosta. „Tím se ale nezříkám žádné práce,“ upřesnila Smotlachová. Chce se též opět sejít se svým předchůdcem, Petrem Holečkem (STAN). První setkání už bylo v neděli, kdy ji Holeček podpořil.

V 1. kole získala Smotlachová 16,26 procenta hlasů, druhá Brzobohatá 11,78 procenta hlasů. V obvodu Mělník usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

V roce 2016 zvítězil v Mělníku Petr Holeček (za STAN). Ve 2. kole získal 63,64 procenta hlasů. Druhá skončila Veronika Vrecionová (ODS). Voleb se zúčastnilo deset kandidátů.