Senátorkou za obvod Plzeň-město se stala Daniela Kovářová

Senátorkou ve volebním obvodu Plzeň-město bude Daniela Kovářová (NK). Ve druhém kole senátních voleb získala 54,06 procenta hlasů. Druhý Karel Naxera (SPOLU) dostal 45,93 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 18,41 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 44,29 procenta.

„Jsem ráda, že se u nás potvrdilo, že volby se nevyhrávají z křesla pracovny, ale že je třeba se zvednout a jít za voličem a mluvit s každým z očí do očí. Tak jsem vedla kampaň – ne přes média, ne přes stovky plakátů a ne přes desítky billboardů,“ řekla.

S ježděním za voliči Kovářová nepřestane, čeká ji prý děkovné turné do všech měst a obcí. Za předčasné označila otázky, v jakých výborech by se chtěla v Senátu angažovat nebo jaký klub by jí byl nejbližší. „Musím se podívat, jak to nakonec dopadne a kdo v Senátu nakonec zasedne. Jací lidé s jakými prioritami a preferencemi,“ dodala právnička a exministryně spravedlnosti.

„Prohru přijímám, evidentně jsem neoslovil se svým programem dostatečné množství voličů na rozdíl od mé konkurentky,“ reagoval na výsledky voleb neúspěšný kandidát, starosta Přeštic Karel Naxera z TOP 09, kandidující za koalici SPOLU.

Naxera i Kovářová uspěli ve svých městech a obcích. Kovářová ve „svých“ Štěnovicích u Plzně získala 66,98 procenta hlasů, Naxera naopak vyhrál v Přešticích, kde mu dalo hlas 53,19 voličů.

V 1. kole získala Kovářová 21,96 procenta hlasů, druhý Naxera 22,93 procenta hlasů. V obvodu Plzeň-město 7 usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

V roce 2016 zvítězil v Plzni - městě 7 Václav Chaloupek (OPAT). Ve 2. kole získal 60,71 procenta hlasů. Druhá skončila Dagmar Terelmešová (ČSSD). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.