Senátorem za obvod Ostrava-město se stal obhajující Zdeněk Nytra

Volby 2022: Vítězem v Ostravě je Nytra (zdroj: ČT24)

Novým senátorem za Ostravu se ve druhém kole volby stal dosavadní senátor Zdeněk Nytra (SPOLU), získal 51,53 procenta hlasů. Druhý Miroslav Antl (ANO) dostal 48,46 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 14,45 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 36,51 procenta.

„Chci na začátek moc poděkovat lidem, kteří v pátek a dnes přišli a dali mi hlas. Vůbec to nebylo jednoduché, kampaň byla naprosto nesmyslně vyhrocená a skoro to nebylo o Senátu. Nejen můj, ale i ty celkové výsledky zatím vypadají velice dobře,“ uvedl v sobotu Nytra. Dodal, že zatím netuší, ve kterém senátním výboru by mohl působit.

„O tom se teprve budeme bavit, nejdříve na klubu a potom se všemi kluby. Mám v podstatě tři priority. Jednou je bezpečnost, druhou energetika a třetí zemědělství,“ podotkl Nytra.

Domnívá se, že bylo nesmyslné tvrzení o možném vzniknu opozičního Senátu. „To prostě matematicky nevycházelo. Na druhou stranu tam bude mít ANO podstatně větší zastoupení, ale my jsme se i v té minulé době s nimi docela domlouvali na hlasování, v tom Senátu je to přece jen trošku jiné. Pro mě je to pochopitelně také jiné, protože už vím, co mě čeká,“ podotkl.

Nytra je v současnosti také předsedou senátorského klubu ODS, v jeho čele by rád zůstal i nadále. „Mám tu ambici, ale máme nové členy a v Senátu se všechno každé dva roky volí znovu. Požádám členy klubu, aby mi důvěru na další dva roky dali,“ řekl.

V prvním kole získal Nytra 25,42 procenta hlasů, druhý Antl 22,53 procenta hlasů. Nad Antlem zvítězil o 429 hlasů. V senátním obvodu bojovalo letos o křeslo senátora sedm kandidátů.

V roce 2016 zvítězil Zdeněk Nytra tehdy jako nezávislý nad Lianou Janáčkovou.

Zdeněk Nytra je senátorem (od 2016), předsedou senátorského klubu ODS a TOP 09 (od října 2020), bývalým zastupitelem města Ostrava (2018 až 2022, v letech 2018 až 2020 též radní).

Ředitel moravskoslezských hasičů z let 2001 až 2016 byl také mezi roky 2006 a 2018 členem zastupitelstva v Moravské Ostravě a Přívozu. Je rodákem z Janovic v okrese Frýdek-Místek (narodil se 6. října 1961) vystudoval ostravskou Vysokou školu báňskou, obor technika požární ochrany a bezpečnost průmyslu. Do zvolení senátorem pracoval celý život jako profesionální hasič, nejprve u drážních hasičů, poté u hasičů města Ostravy a od roku 2001 do zvolení senátorem byl ředitelem Hasičské záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Angažuje se v řadě profesních organizací, od července 2020 je náměstkem starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, působí také jako viceprezident Mezinárodní organizace hasičských a záchranných služeb (CTIF), nebo jako viceprezident Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů, je předsedou dozorčí rady České hasičské sportovní federace. V minulosti byl členem Vědecké rady Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB – TU Ostrava.

Je rozvedený, má dospělou dceru.