Věznici v Uherském Hradišti začali vyklízet dělníci. Budoucí muzeum v ní připomene krutosti komunistů

Začala proměna bývalé věznice v Uherském Hradišti (zdroj: ČT24)

Bývalou věznici v Uherském Hradišti začali ve čtvrtek vyklízet dělníci. Během příštích let se promění v justiční komplex pro okresní soud a státní zastupitelství, vznikne v ní i Muzeum totality. Připomene krutosti komunistů z 50. let, kteří v Uherském Hradišti mučili a popravovali odpůrce režimu. Rekonstrukce nejvýznamnější památky ve městě bude stát bezmála půl miliardy korun.

Desítky let se o budovu nikdo příliš nestaral. Dělníci, kteří ve čtvrtek začali s vynášením nepořádku, tak museli kvůli velkému množství prachu nasadit i respirátory. Celý areál vyklidí až na hrubou stavbu.

Díky tomu, že objekt nikdo od 60. let nerekonstruoval, vypadají chodby i cely stejně jako v 50. letech. „Je to naprosto jedinečné, v takovéto podobě se u nás vězeňský komplex nezachoval,“ řekl historik Slováckého muzea Uherské Hradiště Pavel Portl. S výraznou proměnou prostoru se nepočítá, v autentickém prostředí vznikne Muzeum totality.

Věznice totiž sloužila jak nacistickému, tak komunistickému režimu. Hlavně v období politických procesů 50. let nechvalně proslula krutým zacházením s vězni. „Co nejvíce připomíná a symbolizuje věznici v té době, je takzvaný indukční přístroj neboli elektrické boty. To znamená vyšetřování vězňů pomocí elektrických šoků,“ popsal Portl.

Mezi výslechy byli vězni zavření v traktu samovazeb, po jednom v místnostech s rozměry dva na čtyři metry. V každé cele budou moct budoucí návštěvníci muzea nahlédnout do osudů jednoho z vězňů, třeba Jana Haluzy, prvního trenéra Emila Zátopka.

Ještě letos věznici obsadí archeologové. Na jejím dvoře budou pátrat po základech nejkrutějšího místa celé věznice, po popravišti. „Tam by mělo vzniknout pietní místo v rámci muzea,“ řekl Portl.

Do areálu se vrátí spravedlnost

Muzeum totality zabere třetinu věznice. Zbytek komplexu obsadí současná justice, zázemí v něm najde okresní soud, státní zastupitelství nebo Probační a mediační služba. „Po rekonstrukci získá věznice novou podobu, která bude funkční jak pro instituce, které tu budou sídlit, tak zachová původní ráz pro muzeum,“ popsal Andrej Bančanský z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Areál, ve kterém věznice stojí, je velmi rozlehlý. Ze 17 tisíc metrů čtverečních je v něm zastavěno 8800 metrů čtverečních. Postupná proměna věznice potrvá osm let. Se stavebními pracemi by se mělo začít v roce 2025, jejich ukončení se předpokládá na rok 2028. Náklady by měly dosáhnout 436 milionů korun.

První vězni byli v Uherském Hradišti už za první republiky

Pohnutý příběh věznice v Uherském Hradišti se začal psát v roce 1891. Stavba trvala šest let a stála tři miliony korun. V budově se věznili už za první republiky účastníci tehdejší generální stávky. V období druhé světové války zase budovu využívalo gestapo, shromažďovalo tam politické vězně před transportem do koncentračních táborů.

V 50. letech ve věznici trpěli lidé nepohodlní komunistickému režimu, například členové odbojové organizace Světlana nebo rolníci, kteří odmítali vydat svou půdu. Věznice zanikla spolu s krajským soudem roku 1960 při reformě státní správy.