Z Jihomoravského kraje míří další postele na Ukrajinu. Tamní zdravotnictví je v krizi

Zdravotní postele pro nemocnici v Chersonu (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj pošle na Ukrajinu, která čelí ruské invazi, třicet polohovatelných postelí. Jednotlivá lůžka vyčlení ze sociálních zařízení napříč regionem, například z domova, který poskytuje sociální péči klientům s chronickým duševním onemocněním, další již nepotřebná lůžka pocházejí z několika domovů pro seniory. Na cestu do ukrajinského Chersonu vyrazí postele v úterý odpoledne. Sloužit mají v tamní nemocnici.

„Kamion, který lůžka na Ukrajinu poveze, začal objíždět Jihomoravský kraj už dnes (v úterý) ráno. V osm hodin dorazil do domova pro seniory v Předklášteří, kde naložil první dvě lůžka. Ta tam sloužila jako záložní. V rámci obnovy, kterou teď domov seniorů provádí, už ale tato lůžka nebyla potřebná,“ přiblížil redaktor ČT Martin Svatoň. 

Nákladní automobil má namířeno také do domova pro seniory v Plavči na Znojemsku, kde vyzvedne jedenáct postelí, následně v Božicích šest kusů, pět lůžek v Šanově a dalších šest v Kyjově.

„V rámci toho, že jsme obnovovali zařízení pro klienty v pokojích, tak jsme mohli tato lůžka (šest kusů) vyřadit. Jsou to lůžka elektrická, mohou se pohybovat dolů, nahoru, zvednout zádovou stranu i nohy,“ popsala ředitelka domova v Božicích Ivana Petrášková. Tato lůžka se podle ní používají u klientů, kteří mají problémy s pohybem, případně jsou na lůžko upoutáni úplně. Důležité jsou ale i pro personál domova, kterému pomáhají při manipulaci s klientem. 

Domov v Božicích se stará celkem o 87 klientů, část z nich je v domově pro seniory a část v domově se zvláštním režimem. „Většina z nich potřebuje právě tyto elektrické postele,“ dodala ředitelka zařízení.

Nemocnice v Chersonu přišla téměř o všechno

Nemocnice v ukrajinském Chersonu, kam mají lůžka zamířit, momentálně pečuje o zhruba čtyři stovky pacientů. Postele z Jihomoravského kraje ji pomůžou zajistit potřebnou kvalitu péče.

Předseda správní rady Post Bellum Martin Kroupa ČT řekl, že Rusové, kteří oblast okupovali, při ústupu nemocnici v Chersonu prakticky zničili. „V Chersonu stále žije několik desítek tisíc obyvatel, čili tato pomoc je velmi potřebná. Doufáme, že se podaří i v jiných krajích zajistit ještě nějaká další lůžka a vybavení pro nemocnici,“ uvedl. 

Kroupa řekl, že dostat lůžka do okupované země nebude až takový problém. „Jedná se o humanitární pomoc, takže na celnici by neměly být velké problémy. To, co bude trochu složitější, to jsme řešili i s řidičem, je nekvalitní silnice do Chersonu,“ nastínil. Navíc region je stále zčásti okupován ruskou armádou. Kroupa nicméně věří, že už ve středu by mohla být lůžka v chersonské nemocnici. 

Organizace Post Bellum už na Ukrajinu poslala humanitární pomoc za zhruba pět set milionů korun. „Nedávno šlo například o lůžka z Královéhradeckého kraje“ připomněl redaktor. 

Kritická situace v ukrajinském zdravotnictví

Zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos upozornil, že ukrajinské zdravotnictví se ocitá v krizi. „Mnohde chybí peníze, materiál a také specialisté, kteří odjeli po začátku ruské invaze v mnoha případech na Západ. Jde zejména o zdravotní sestry,“ podotkl. 

Zdravotnickou péči teď často poskytuje i ukrajinská armáda. Ta ale musí spoléhat právě na humanitární pomoc. „Hlavním důvodem, proč je situace ve městech kritická, jsou i četné raketové údery, které míří na ukrajinské nemocnice či polikliniky. Naposledy minulý týden ve městě Dnipro ruská raketa zdevastovala budovu tamní kliniky, nejméně čtyři lidé tam přišli o život,“ připomněl Papadopulos.