Soud poslal Afghánce na 22 let do vězení za pokus o vraždy a znásilnění v Karlových Varech

Výjimečný trest 22 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a následné vyhoštění ze země na dobu neurčitou vyměřil plzeňský krajský soud migrantovi z Afghánistánu Asmatu Širzádovi za pokus o dvojnásobnou vraždu a znásilnění. Podle rozsudku loni na Nový rok v Karlových Varech napadl a pobodal jednu ženu a poté druhou ženu rdousil a znásilnil. Cizinec u soudu vinu nepřiznal, tvrdil, že si nic nepamatuje. Když mu tlumočnice přetlumočila rozsudek, rozplakal se. Rozsudek není pravomocný, Širzád se proti němu odvolal.

Cizinec podle předsedkyně senátu Heleny Przybylové pošlapal svým jednáním veškeré hodnoty, kvůli kterým do Evropy z Afghánistánu utekl – svobodu a bezpečnost. Jeho vysoce nebezpečné jednání, kdy s odstupem zhruba jedné hodiny byl schopen uskutečnit dva prakticky nejzávažnější činy, si zaslouží přísný trest, uvedla soudkyně. Státní zástupkyně, která navrhovala osmnáct let vězení, se zatím k rozsudku nevyjádřila.

Čtyřiadvacetiletý Afghánec Asmat Širzád žije v Německu, kde žádá o azyl. Do Karlových Varů přijel oslavit poslední den roku 2021 a své narozeniny, které má 1. ledna. Na Nový rok v noci a časně ráno zaútočil zavíracím nožem na sedmatřicetiletou ženu a třikrát ji bodl do hrudníku a břicha, stojí ve spisu. Poté napadl devatenáctiletou ženu, natlačil ji na plot a s nožem v ruce ji nutil k pohlavnímu styku. Podle tehdejších informací policie měl při dechové zkoušce 1,23 promile alkoholu.

Muž byl prý opilý a nic si nepamatuje

Pobodaná žena utrpěla život ohrožující zranění, dokázala ale dojít několik set metrů do restaurace, kde požádala o pomoc a zkolabovala. Podle soudu nezemřela jen díky včasné lékařské pomoci a rychlé operaci v nemocnici.

Druhou napadenou ženu cizinec natlačil na plot a s nožem ji nutil k pohlavnímu styku, uvedl soud. Dívka se nejdřív pokusila utéct, cizinec ji ale podle spisu chytil, strhnul ji na zem, a protože se stále bránila, začal ji velkou silou rdousit. Když omdlela, Širzád ji částečně svlékl, osahával ji a při tom se pohlavně ukájel. Pak utekl.

Když se dívka probrala z bezvědomí, požádala o přivolání pomoci náhodného chodce. Podezřelého policie zadržela po necelých dvou hodinách. Širzád se celou dobu při výsleších na policii i u soudu hájil tím, že se k událostem nemůže vyjádřit, protože si na nic nepamatuje. Vysvětloval to buď vypitým alkoholem, na který není v takovém množství zvyklý, nebo tím, že mu někdo mohl dát v restauraci do pití nějaký lék.

Kamerové záznamy a nůž s krví

Prokázat Širzádovu vinu pomohly kamerové záznamy, nůž s krví pobodané ženy nalezený v jeho bundě v jeho autě, DNA rdoušené ženy na jeho bundě a na jeho spodním prádle, svědectví obou žen i nepřímých svědků. O jeho vině soud nepochyboval. Motivem jednání byla podle senátu snaha najít ženu na sex. Když se to nepodařilo, cizinec neváhal sáhnout k násilí. Musel být srozuměn s tím, že může ženy usmrtit.

To, že obě jeho útok přežily, označila Przybylová za Širzádovo velké štěstí. Kdyby zemřely obě ženy, soud by podle soudkyně neváhal vyměřit doživotní vězení. „A uvažoval by o něm i v případě, kdyby zemřela jedna z poškozených,“ řekla. Lítost, kterou u soudu vyjádřil, je spíš lítostí nad jeho vlastním osudem, konstatovala soudkyně.

Širzád řekl, že musel tvrdě pracovat, aby v Německu zapadl do společnosti, podle znalce se do ní integroval. Soud ale označil jeho integraci jen za formální – přijal západní styl života, nikoliv jeho hodnoty. „On sám řekl, že do Evropy přijel kvůli svobodě a bezpečnosti, nicméně do tohoto ze svého pohledu bezpečného prostoru vnesl přesně to, před čím z Afghánistánu utíkal. Svým jednáním pošlapal nejen svou snahu žít ve svobodné společnosti, ale pošlapal i základní hodnoty, za kterými do Evropy šel. Dané noci zaútočil na nejvyšší hodnotu naší společnosti, a tou je lidský život. Za to musí nést odpovědnost,“ uzavřela soudkyně.