Na Šumavě se mohou kvůli tání sněhu a dešti rozvodnit některé řeky, upozorňují meteorologové

Na jihozápadě Čech bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní tamní řeky, zejména pak ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Česka, hlavně v jeho jižní polovině, pak bude ve čtvrtek také foukat silný vítr.

Upozornění před vydanými srážkami platí od středečních 22:00 do čtvrtečních 13:00 pro Jihočeský a Plzeňský kraj. Meteorologové tam předpokládají úhrny srážek nad třicet milimetrů za šest hodin.

V těchto regionech se zvednou hladiny řek a počítat je s tím podle ČHMÚ třeba do pátečního poledne. Vysoký stupeň nebezpečí rozvodnění řek platí zejména pro oblasti Prachatic, Vimperka, Domažlic, Horažďovic, Klatov a Sušice. Voda se tam může vylévat i z břehů, uvedli meteorologové.

Ve čtvrtek bude podle ČHMÚ zároveň zesilovat v části Česka západní vítr. Konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině může místy foukat rychlostí 65 až 75 kilometrů v hodině. Večer vítr zeslábne.