Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu kvůli neplatnému referendu. Město chyby odmítá

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu ke Krajskému soudu v Praze kvůli neplatnému referendu o zákazu hazardu v Kladně. Město údajná porušení zákona odmítá. Výdej lístků pro referendum, které se konalo zároveň s prvním kolem prezidentských voleb, nebyl podle iniciativy automatický. Návrh na vyslovení neplatnosti pro údajnou neregulérnost průběhu referenda by měl být v tuto chvíli podán, uvedla opoziční zastupitelka a členka iniciativy Anna Gamanová (STAN). Mluvčí radnice Vít Heral řekl, že příprava i průběh místního referenda byly zcela v souladu se zákonem, což podle něj potvrdila i příslušná komise.

Voliči v referendu neodhlasovali zákaz hazardu, protože účast byla nízká a nepostačovala ke splnění zákonných podmínek pro jeho platnost ani závaznost. Zúčastnilo se jej 27 procent voličů. V prezidentských volbách dosáhla v Kladně účast 62 procent.

„Všechny dostupné informace nasvědčují tomu, že část komisařů měla konkrétní pokyn, jak docílit nižší účasti voličů, než je potřebných 35 procent pro platné referendum,“ uvedla iniciativa v tiskové zprávě. Proto senátorka Adéla Šípová (Piráti), která iniciativu zastupuje, podala návrh na vyslovení neplatnosti referenda.

Soud musí do třiceti dní rozhodnout, zda referendum proběhlo regulérně, nebo nastala natolik závažná pochybení, že to ovlivnilo zásadním způsobem účast a je nutné hlasování opakovat.

Výdej lístků prý neprobíhal automaticky

Podle mluvčího kladenské radnice je vedení města připraveno vše řádně doložit v řízení před nezávislým soudem a z daného důvodu se k tomuto tématu nebude podrobně vyjadřovat.

„Hlavní problém vidíme v tom, že jednotlivé komise fungovaly nejednotně a výdej lístků k referendu často neprobíhal automaticky. To zřejmě dramaticky ovlivnilo volební účast. Ta podle našich zjištění kolísala napříč okrsky o desítky procent a celkově hluboko zaostala za prezidentskou volbou,“ uvedla Gamanová. 

Opoziční zastupitelka také řekla, že iniciativa pokládá právě rozdíly mezi jednotlivými místnostmi – často i v rámci jedné budovy – za důvod k pochybám o regulérním průběhu hlasování. Kritizovala také městskou informační kampaň o referendu, ve které neposkytlo město prostor opozici.

Město hovoří o nátlaku ze strany podporovatelů iniciativy

„Výroky paní senátorky Šípové a paní zastupitelky Gamanové v dnes rozeslané tiskové zprávě odmítáme. Jak příprava, tak průběh Místního referenda byly zcela v souladu se zákonem o místním referendu, což potvrdila i příslušná Místní komise ve svém zápise ze dne 14. 1. 2023 ve 21:45 podpisem všech členů komise, a to včetně všech zástupců Přípravného výboru (iniciátorů referenda),“ doplnil v pondělí Heral.

Podle něj si mnozí konkrétní členové okrskových volebních komisí stěžovali na nepatřičný až nezákonný nátlak ze strany podporovatelů iniciativy Kladno bez hazardu a nevhodné jednání konkrétních lidí ve volebních místnostech.