Ostrovská nemocnice zrekonstruovala oddělení pro pacienty v kritickém, ale stabilizovaném stavu

Nemocnice v západočeském Ostrově otevřela po rekonstrukci oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) s dvaceti lůžky a novou technologií. Určeno je pro pacienty, kteří jsou po mozkové příhodě, těžkém srdečním selhání nebo vážném úrazu v kritickém, ale stabilizovaném stavu a budou moci již začít rehabilitovat.

Pacienti, kteří se dostávají na oddělení DIOP, nemohou i přes stabilizaci základních životních funkcí odejít domů ani na oddělení následné léčby. „Péče je stále primární, ale po stabilizaci se posunuje do fáze rehabilitace, resocializace, logopedické péče a návratu zpět k běžnému životu. Řada lidí se musí znova naučit chodit, mluvit nebo jíst,“ řekl primář ostrovské následné intenzivní péče Michal Palivoda. 

Vytíženost oddělení je podle něj velká, přijímají pacienty z celé České republiky. Ročně v něm ošetří stovky nemocných, kteří zde stráví několik týdnů až měsíců, výjimečně i let.  Po rekonstrukci je v ostrovské nemocnici místo pro dvacet lidí v takovém stavu. Personálně je oddělení zajištěné.

Na vytvoření nových prostor se podíleli také zdejší zdravotníci. Podle vrchní sestry Barbory Kohoutové mají velkou sesternu, denní místnost, ale i nové lednice pro chlazení léků. „Lednice centrálně měří teplotu, takže nám ubyde spoustu práce,“ řekla vrchní sestra.

Oddělení je vybavené také novými přístroji, jako je infuzní technika a monitory životních funkcí, či novými resuscitačními lůžky.

Rekonstrukce oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče stála 50 milionů korun. Ostrovská nemocnice provozovaná skupinou Penta Hospitals má jedno z největších oddělení následné intenzivní péče v České republice. Disponuje sedmi desítkami lůžek.

Další novoroční nemocniční novinky: modernizovaná zlínská JIP, centrální laboratoře v Mladé Boleslavi

Krátce po Novém roce se zmodernizovanými prostorami pochlubily i některé další nemocnice. V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně je jednotka intenzivním péče s novým přístrojovým vybavením, monitory životních funkcí, lůžky i nábytkem. Vzniklo šest nových boxů pro osm pacientů, uvedl primář interního oddělení Vladimír Kojecký. Modernizace stála více než šest milionů korun.

Mladoboleslavská nemocnice zase otevřela nové centrální laboratoře. „Umístění jednotlivých laboratoří společně s centrálním příjmem materiálu, takzvaně pod jednu střechu, nejenže přispěje k větší efektivitě a zkrácení doby čekání na výsledek, ale zároveň přináší i možnost prohloubení mezioborové spolupráce, což je vzhledem k rychlému vývoji nejen v této oblasti neméně důležité,“ uvedl náměstek hejtmanky pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Stavební úpravy, se kterými nemocnice začala loni v únoru, vyšly na 25 milionů korun, část pokryla evropská dotace, informovala mluvčí nemocnice Hana Kopalová.