Má zde vést úsek dálnice D6, archeologové teď na Rakovnicku odkryli vzácnou pec

Události v regionech: Archeologové při stavbě D6 objevili vzácnou pec (zdroj: ČT24)

Na místě budoucích obchvatů Hořesedel a Hořoviček na Rakovnicku, které budou dalšími úseky dálnice D6, pracují archeologové a hlásí nečekaný nález. Odkryli podle nich velmi vzácnou pec. Výstavba obchvatů už nyní nabírá oproti původním plánům zpoždění, silničáři ale tvrdí, že kvůli peci k dalšímu posunu začátku výstavby nedojde –⁠ a to i přesto, že archeologické nálezy v minulosti už několik staveb zdržely.

Stavba železničního tunelu u Ejpovic na Rokycansku se kvůli archeologickým průzkumům protáhla téměř o půl roku, protože pod plánovanou trasou kolejí se skrývalo středověké sídliště. Odkrytí etážového hrobu v Horažďovicích zase zpozdilo rekonstrukci tamního náměstí a místní si na nové museli počkat tři roky.

Rozsáhlý průzkum nyní probíhá poblíž budoucí trasy dálnice D6 u Hořoviček, kde archeologové odkryli unikátní pec. „Je zvláštní tím, že má dva topné kanály na každou stranu, což je relativně neobvyklé,“ vysvětluje ředitel České společnosti archeologické a současně vedoucí průzkumu Radek Balý.

Jestli pec sloužila k vypalování keramiky, teď budou odborníci zkoumat, stavbu obchvadu nicméně archeologové nezdrží. Po rozsáhlých průzkumech budou ale silničáři muset jámy zasypat. Celkem se v úseku Hořesedly–⁠Hořovičky nachází dva a půl tisíce archeologických objektů.

Stavba se zpožďuje

Se stavbou obchvatů se mělo začít už letos. Ředitelství silnic a dálnic ale nemělo včas stavební povolení, vykoupené všechny pozemky ani zhotovitele. „Zveřejňovali jsme nové smluvní podmínky zahrnující valorizaci a museli jsme dát novou lhůtu 70 dní. To nám prodlužovalo nabídky,“ říká ředitel karlovarské pobočky ŘSD Lukáš Hnízdil.

Se stavbou se tak začne až na jaře. Hotovo by mělo být v roce 2025. Z plánovaných 170 kilometrů dálnice D6 jich je zatím hotová necelá stovka. Propojení Prahy se západem Čech by přitom na některých místech výrazně zvýšilo bezpečnost. Například na výjezdu z Karlových Varů směrem na Prahu při různých nehodách loni zahynulo šest lidí.