Česko další migrační vlnu s příchodem zimy nezvládne. Města pro uprchlíky z Ukrajiny nemají ubytování

Události v regionech: Ubytování pro další válečné uprchlíky (zdroj: ČT24)

S mrazem a nadcházející zimou by z Ukrajiny do Česka mohla přijít další početná vlna válečných uprchlíků. Podle některých odhadů by mohlo jít až o několik set tisíc dalších lidí z Ukrajiny. Praha v té souvislosti upozorňuje, že ale žádné volné ubytovací kapacity pro ně už nemá. Také dobrovolníci, kteří měli možnost lidi na útěku před válkou ubytovat u sebe doma, už volno nemají.

„Já jsem svolal jednání bezpečnostní rady Prahy na základě alarmujících predikcí, že by v naší zemi mělo přibýt nějakých 550 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. To znamená, že je nezbytné, aby vláda vytvořila relokační mechanismus, kterým budou zaplněny kapacity v jiných krajích,“ prohlásil primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Neziskové organizace před zimou apelují i na domácnosti, které by mohly uprchlíky přijmout. V Praze jich takto pomáhá několik tisíc. „Je pro nás čím dál obtížnější někoho v Praze nebo Středočeském kraji umístit, najít mu důstojné bydlení. Kdyby se naplnily predikce, že by přišly další statisíce lidí, tak bychom museli stavět stanové tábory,“ upozornila ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

A možná to bude brzy. Magistrát už oznámil, že chce pozemek v Troji, který sloužil jako stanové městečko, napojit na elektřinu, vodu a kanalizaci. Bydlet by se tu přes zimu mohlo v buňkách. 

Problémy s ubytováním hlásí i další města

Ani například v Pardubicích zatím nemají pro další uprchlíky bydlení. „S ubytovacími kapacitami to je samozřejmě těžké, protože Pardubice stejně jako ostatní města nejsou úplně nafukovací,“ konstatovala vedoucí oddělení sociálních služeb a prevence pardubického magistrátu Kristýna Pleskotová.

Tamní komunitní centrum pomáhá Ukrajincům i jinak. Velký zájem je třeba o psychologickou pomoc, kterou poskytují téměř nepřetržitě. „To je jedna ze zásadních věcí, kterou můžeme pomoci Ukrajincům. Vyrovnat se s tou situací, ve které jsou. Nejenom s válkou, ale i s přesunem ze svého prostředí do úplně nového,“ popsala ředitelka komunitního uprchlického centra Kalyna Petra Srdínková.

Problém je teď také sehnat pediatra. A tak s nemocnými dětmi chodí rodiče nejčastěji na pohotovost do nemocnice. Právě se zajištěním lékaře anebo školy pro Ukrajince, kteří jsou v Česku už déle, by měli nově pomoci v krajském asistenčním centru v Praze. Hlavní město plánuje od přelomu listopadu a prosince otevřít Centrum následné podpory.