Obchvat Olbramovic začíná sloužit řidičům. Z obce má odvést nadměrnou tranzitní dopravu

V Olbramovicích na Benešovsku začal sloužit řidičům nový obchvat, který má z průtahu obcí odvést tranzitní dopravu. První auta by po obchvatu měla projet mezi 17:00 a 19:00.

Stavba přeložky vytížené silnice I/3 z Prahy na Tábor začala už loni v dubnu, práce si vyžádaly 321 milionů korun bez DPH. Olbramovice, které trápí nadměrná doprava, volaly po výstavbě 3,4 kilometru dlouhé silnice dlouhých třicet let.

„Jsem rád, že komunikace první třídy už nebude rozdělovat naši obec,“ prohlásil starosta Olbramovic Ivan Novák (nez.).

Premiér Petr Fiala (ODS) při slavnostním otevírání komunikace uvedl, že bylo dlouho opomíjeno spojení mezi Prahou a jihem Čech a problém se odkládal. Stavba obchvatu je ale jen částečným řešením, které nemůže nahradit chybějící dálnici D3, podotkl.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) připomněl, že D3 se staví na jihu Čech, avšak středočeský úsek na výstavbu stále čeká. Cílem je podle Kupky tuto dálnici dostavět. Stavbaři by také měli ulevit Benešovu, kde má vést nynější silnice I/3 v zahloubení.

Proti stavbě byl majitel autobazaru i firma z Agrofertu

Příprava stavby nebyla jednoduchá, původní stavební povolení ministerstvo dopravy zrušilo. Námitky proti němu podala mimo jiné společnost Davo Corporation, provozující autobazar, nebo firma Imoba z holdingu Agrofert, která vlastní nedalekou farmu Čapí hnízdo.

Středočeský kraj, v jehož vedení bylo tehdy hnutí ANO, odmítl jakýkoliv politický vliv na řízení o stavbě obchvatu. Věc se tak vrátila a krajský úřad vydal nové stavební povolení. Proti rozhodnutí přišlo opět odvolání, v tomto případě už ale resort dopravy odpůrcům nevyhověl.