Šlechtitelé hus pořád čekají na část kompenzací za ptačí chřipku. Chov zachránilo očkování

Chovatelé hus z Rybářství Nové Hrady čekají na část kompenzací (zdroj: ČT24)

Zhruba dvacítka chovatelů drůbeže letos žádala o kompenzace za ptačí chřipku. Většina z nich už podle ministerstva zemědělství peníze dostala. Stát jim vyplatil přes čtyřicet milionů korun. Celou částku ale zatím neobdrželo Rybářství Nové Hrady, které má v Česku poslední šlechtitelský chov hus. Veterináři tam kvůli nákaze utratili přes čtyři tisíce ptáků. Stovky zachráněných hus se podařilo naočkovat.

Z pěti tisíc ptáků v Rybářství Nové Hrady zbylo po zásahu veterinářů jenom asi osm set ptáků. Chov ale pokračuje a už se vylíhla malá housata. „Pokud bude všechno pokračovat tak, jak má, tak bychom se během tří let měli dostat na původní stavy,“ uvedl ředitel chovu Lubomír Zvonař. 

Kompenzace za ptačí chřipku vyplácí ministerstvo zemědělství průběžně. „Termíny závisejí na tom, jak rychle (chovatelé) dodají doklady, jak velký objem požadovali,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Menší část z celkové sumy v rámci kompenzací dostala už i novohradská firma. Společnost ale uvádí, že v jejím případě je výpočet náročnější. „Předpokládáme, že zbytek kompenzace obdrží rybářství v průběhu září,“ ujistil mluvčí resortu. 

Chov s padesátiletou tradicí zachránilo očkování

Rybáři z Nových Hradů vlastní poslední šlechtitelský chov v Česku. Farma začala už před více než padesáti lety. Základem byla plemena z tehdejšího Československa, ale také z Dánska nebo Maďarska.

Farmáři jsou rádi, že se jim alespoň část chovu podařilo zachránit. Pomohlo také očkování proti ptačí chřipce. První dávku dostali ptáci už v polovině února, šlo o první očkování proti nákaze v komerčním chovu. Podle veterinářů to byla vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1, potenciálně přenosná na člověka.

„Nouzovou vakcinaci považujeme za jednoznačný úspěch, jde totiž o geneticky významný a jediný šlechtitelský chov českých hus v České republice svého druhu. Právě proto Státní veterinární správa využila možnosti udělit chovu výjimku a souhlasila s nouzovou vakcinací, aby se zamezilo opakovanému zavlečení nákazy do chovu,“ uvedl už dříve ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Husy se mají očkovat ještě jednou. Podle ošetřovatelky z Rybářství Nové Hrady Nadi Hrvolové dostanou později vakcínu i housata. V halách nyní navíc svítí i speciální světla. „Zabíjí veškeré viry, veškeré bakterie, včetně ptačí chřipky,“ prozradil Zvonař.