Pražské městské části kritizují Metropolitní plán. Chtěly by nižší budovy nebo větší ochranu zeleně

Na pražský magistrát dorazily tisíce návrhů na změny Metropolitního plánu. Městským částem se nelíbí například podoba Břevnovské radiály nebo uspořádání plánovaných tras metra. Přály by si ale také nižší budovy v některých lokalitách nebo lepší ochranu zeleně. Podle předběžných čísel je k plánu na magistrátu přes čtyři tisíce podání. Ta však mohou obsahovat více podnětů, celkový počet zaslaných připomínek proto bude výrazně vyšší. Podání i připomínky Praha ještě sčítá, osoby i insituce je mohly podávat do 30. června.

Městské části požadují změnit Metropolitní plán v oblasti veřejné i automobilové dopravy. Praze 3 se například nelíbí, že diskutovaná trasa plánovaného metra D nevede v dokumentu přes její území. Místo ní se v návrhu objevila trasa metra E, která by se mohla nacházet na území Nákladového nádraží Žižkov. „Tento návrh rezervy metra E vítáme, nicméně pokládáme ho za neprověřený a požadujeme současné zachování územní rezervy pro dříve navrženou trasu,“ píše zastupitelstvo Prahy 3 ve své připomínce.

Z velké části s podobou Metropolitního plánu nesouhlasí Praha 6. Nelíbí se jí, že město do návrhu nezapracovalo asi dvě třetiny z 204 zásadních připomínek, které městská část podala v roce 2018. Na současné podobě dokumentu kritizuje například podobu Břevnovské radiály. Tu s odkazem na předchozí domluvu požaduje zahloubit po celé její délce. S návrhem radiály nesouhlasí ani Řepy.

„Městská část dlouhodobě odmítá výstavbu Břevnovské radiály. V případě její realizace vzhledem k rezidenčnímu charakteru území požadujeme zrušit mimoúrovňovou křižovatku s ulicí Slánská, protože toto komunikační propojení by bezpochyby vedlo k dalšímu zvýšení intenzity dopravy v Řepích,“ vysvětluje místostarosta Prahy 17 Jaroslav Bíro (ODS).

Příliš vysoké budovy

Zásadně s Metropolitním plánem nesouhlasí také čtvrtá městská část. Ta k plánu podala 234 připomínek. Nelíbí se jim systém výškové regulace budov, který podle zastupitelů vnáší do rozvoje území zmatek. Proto požadují jeho změnu tak, aby lépe kopíroval existující struktury čtvrtí. Praze 12 se zase nelíbí navrhovaná výška některých objektů.

„Požadujeme především snížení stanovené výšky budov, například na obchodním centru v ulici Vosátkova či obchodních centrech Labe a Obzor, ale i v okolí ulic Cílkova či Botevova tak, aby byla zachována struktura sídliště, kterou tvoří nízké budovy sloužící jako občanská vybavenost,“ popisuje požadavky místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (nestr.).

Lepší veřejné vybavení a služby

Velké množství připomínek podala i Praha 8, celkem 539. Městská část má na svém území několik rozvojových oblastí, ve kterých by měla vznikat nová zástavba. Podle Metropolitního plánu by měly projít značnou transformací a přestavbou třeba Rohanské nábřeží, Pelc-Tyrolka nebo Palmovka. Radnice městské části chce, aby veřejné vybavení a služby pro obyvatele vyhovovaly plánovanému rozvoji míst. „Jako příklad můžeme uvést lokalitu Rohanského nábřeží, kde je plánovaná výstavba základní školy, na kterou Praha 8 uspořádala architektonickou soutěž.

Metropolitní plán v současném návrhu nevymezuje v lokalitě Rohanské nábřeží plochy občanské vybavenosti, a tudíž negarantuje umístění nové základní školy a mateřských škol v tomto území. Umístění školy je přitom v tomto rozvojovém území naprosto klíčové,“ říká mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Kromě toho Praha 8 například požaduje zahloubení severní části Pražského okruhu nebo možnost zavést do tunelu Severojižní magistrálu v úseku ulice V Holešovičkách.

Nedostatečná ochrana zeleně

Nedostatečná ochrana zeleně v Metropolitním plánu zase vadí Praze 7. Podle městské části návrh nedostatečně chrání stávající plochy zeleně a dává velký prostor pro husté zastavování území s nulovými požadavky na rostlý terén a zeleň. Týká se to především transformačních a rozvojových lokalit v centru města, což jsou plochy, které se již nyní nacházejí v tepelném ostrově Prahy.

Městské části, instituce i lidé mohly připomínkovat Metropolitní plán do 30. června. Praha nyní všechny zaslané připomínky bude zpracovávat a vyhodnocovat. První připomínkování plánu se konalo už v roce 2018, tehdy na magistrát dorazilo 45 968 připomínek.