Velkochov nosnic na Litoměřicku zasáhla ptačí chřipka. Veterináři utratí skoro 190 tisíc kusů drůbeže

Ptačí chřipka zasáhla velkochov nosnic v Libotenicích na Litoměřicku. Ve čtyřech halách se nachází celkem 188 tisíc kusů drůbeže, všichni ptáci budou utraceni. Zničit se musí také 600 tisíc kusů vajec, oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o subtyp choroby H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. V posledních dnech se na místě objevily hromadné úhyny několika tisíc kusů. Zástupci společnosti AG Maiwald, která chov slepic provozuje, nechtějí situaci komentovat. Zvířata se zřejmě začnou likvidovat 27. prosince.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala jde zhruba o dvě procenta populace nosnic v České republice, což by nemělo mít větší dopad na trh v zemi. Škodu odhaduje na dvacet milionů korun.

„Inspektoři SVS provedli na místě šetření, přijali předběžná opatření, odebrali vzorky z uhynulých kusů a odeslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo nákazu ptačí chřipkou H5N1. Jak se nákaza do velkochovu dostala, je předmětem pokračujícího šetření,“ sdělil Vorlíček.

Dodavatel oxidu uhličitého, kterým se budou zvířata uspávat, zřejmě plyn dodá až v pondělí. „Jestli se to uspíší, nebo případně zpozdí, záleží na dodavateli. My pracujeme s verzí, že to bude v pondělí,“ řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Podle něj by se nákaza neměla z Libotenic šířit dál, jelikož jsou nosnice izolované.

Agrární komora spolu s veterináři apeluje na chovatele, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti. V současné době se podle Vorlíčka čeká na stanovení patogenity viru, v závislosti na tom budou okolo ohniska vymezena uzavřená pásma a budou přijata mimořádná veterinární opatření.

„V těchto pásmech se omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže,“ dodal.

Šlechtitelský chov hus se podařilo částečně zachránit

V tomto týdnu likvidovali veterináři ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady, u kterých se nákaza prokázala. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku. Po žádosti chovatele vybrali veterináři 420 hus z několika linií a hejn, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované. Původně měli veterináři utratit 1900 ptáků.

V Evropě stále roste počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. „Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Zdrojem infekce jsou nejčastěji volně žijící ptáci a jejich infikovaný trus, který může kontaminovat přímo vodu a krmivo, nebo může být do chovu zanesen nepřímo člověkem na obuvi, pneumatikách nebo jiných pomůckách,“ uvedl mluvčí veterinářů.