Sluneční králové zůstanou v Praze do konce září, Národní muzeum prodlouží výstavu

Národní muzeum prodlouží do konce září egyptologickou výstavu Sluneční králové, která měla skončit 6. června. Sdělila to mluvčí muzea Šárka Bukvajová. Na výstavu, o niž je velký zájem, je možné přijít jen se vstupenkou z on-line rezervačního systému na konkrétní den a čas. On-line prodej vstupenek na první měsíc, tedy do 6. července, začal v pondělí v 11:00 hodin. Další termíny bude muzeum přidávat v závislosti na aktuálně platných protiepidemických opatřeních.

Výstava unikátních nálezů, které dlouho neopustily a již zřejmě neopustí území Egypta, patří k hlavním událostem Národního muzea i současných výstav v Česku. Výstava se připravovala několik let. Loni ji zbrzdila jarní vlna pandemie koronaviru. Expozice se poté otevřela 31. srpna a za první měsíc ji vidělo zhruba 17 tisíc lidí.

Trvat měla do 7. února letošního roku, na podzim ji ale znovu uzavřela protiepidemická opatření. Krátce se otevřela v prosinci a provázel ji opět velký zájem a prodlužování otevírací doby. Po dlouhé době Sluneční králové přivítali návštěvníky až 4. května, nyní se ji podařilo znovu prodloužit.

„Jedná se o mimořádný úspěch, protože se nám jednání se všemi partnery vydařilo již podruhé za sebou. Na tuto výstavu nám přišlo mnoho pozitivních ohlasů od návštěvníků, ale také nespočet žádostí o její prodloužení, takže věřím, že toto je skvělá zpráva pro všechny milovníky egyptské kultury,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Zápůjčky ze světových muzeí

Pořadatelé výstavy uvádějí, že ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství artefaktů. Návštěvníci mohou vidět exponáty z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem.

Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru. Výstava vedle unikátních nálezů využívá i audiovizuální technologie.

Prodloužení výstavy je pro obě strany podstatné i z ekonomického hlediska. Egyptská strana nechtěla po Národním muzeu žádné zápůjční poplatky, ale obě země se dělí o vstupné. Výstava má finanční náklady, i když je zavřená. Ve výstavě je stále přítomen jeden egyptský kurátor. Každý den předměty kontroluje muzeum kurátorů, kteří se střídají, platí náklady, platit se musí i pojistka.

Uspořádání výstavy česká vláda podpořila před dvěma lety přibližně 50 miliony korun, ministerstvo kultury jako zřizovatel Národního muzea tehdy počítalo s tím, že 30 milionů korun by se mělo vrátit na tržbách.