Stát a Praha si vymění pozemky pro rozvoj nemocnic i stavbu „vládní“ čtvrti. Memorandum ukáže jak a zač

Stát a Praha by se mohly brzy dohodnout na výměnách některých pozemků. Premiér Andrej Babiš o nich jednal s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a jeho náměstky. Babiš považuje za zásadní směnu pozemků, která by umožnila postavit novou čtvrť u metra v Letňanech, premiér o ní dříve hovořil jako o vládní. Podle Hřiba je ale nejdůležitější výměna pozemků v nemocnicích na Bulovce či Vinohradech, aby byl možný jejich rozvoj nebo rekonstrukce.

Po loňských jednáních o nové čtvrti v Letňanech se zdálo, že se premiér Babiš s primátorem Hřibem nedohodnou na ničem, nyní se ale zdá, že Praha pozemky přece jenom poskytne. Babiš po poslední schůzce věří, že bude možné v září podepsat memorandum, které by mělo dosavadní neshody vyřešit.

Součástí memoranda bude směna pozemků a možnost výstavby v Letňanech, ale i řešení situace kolem nemocnic, které jsou ve vlastnictví města, ale provozuje je stát. Vláda by v souvislosti s výstavbou v Letňanech měla přispět městu 60 miliardami korun na dostavbu vnitřního okruhu.

„Domluvili jsme se na vytvoření pracovních skupin a pana primátora jsem žádal, abychom hlavní linky spolupráce zkusili domluvit do 15. září,“ řekl Andrej Babiš po jednání s pražským vedením. „Vrátíme jednání na věcnou úroveň. Definovali jsme si balíčky oblastí, ve kterých se chceme co nejdřív dohodnout,“ doplnil Zdeněk Hřib.

O potřebě koncentrovat státní úřady na jedno místo začal nynější premiér hovořit poté, co dvakrát během několika měsíců po jmenování obou svých vlád objížděl jednotlivá ministerstva a uváděl ministry do úřadů – některé jsou na Malé Straně, další na Novém nebo Starém Městě, po jednom na Letné a na Hradčanech, ale i ve Vršovicích.

Když Babiš narazil s původní myšlenkou, že by stát využil prostory bubenského nádraží v Holešovicích, začal hovořit o Letňanech. Primátor Hřib ale myšlenku kritizoval, označil vládní čtvrť za potenciální „úřednické ghetto“. To zopakoval i nyní, věří však, že se podaří vyjednat podobu čtvrti tak, aby jím nebyla. Chce, aby nejprve vznikla odborná studie.

Areál vinohradské nemocnice bude státní, Bulovky také. Město dostane kurty i pozemky podél dálnice

Memorandum mezi státem a Prahou ale nemá řešit pouze novou výstavbu v Letňanech a státní podporu výstavby vnitřního okruhu města, kterou chce Hřib výměnou. Jde rovněž o nemocnice na Vinohradech a Bulovce, které jsou sice státní, ale části jejich areálů a nemovitostí v nich patří městu. Primátor Hřib ostatně považuje zdravotnická zařízení za nejdůležitější část memoranda.

Vedení města podle premiéra souhlasilo s převodem městských pozemků v areálu vinohradské nemocnice, na kterých chce stát postavit traumacentrum. Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) řekl, že výměnou získá Praha tenisové kurty na Letné, pozemky pro nutnou rekonstrukci stanice záchranné služby v Praze 10 a objekt v Říčanské ulici. Městské vedení původně počítalo s tím, že za státní podíl v letenských kurtech bude muset zaplatit desítky milionů korun, což kritizovala opozice v zastupitelstvu.

Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) uvedl, že budou následovat podrobná jednání ohledně směn v Nemocnici na Bulovce. Její areál chce stát rekonstruovat. Podle Zdeňka Hřiba ale bude nejprve potřeba najít vhodné pozemky, které by Praha mohla dostat výměnou.

„Primárně se budeme chtít bavit o pozemcích pro zelené pásy v oblasti úseku 511 Pražského okruhu, ale například také o pozemku na Pankráci, který bychom rádi získali pro stavbu nového výstupu z metra D, ale který dnes patří České poště,“ upřesnil primátor.

Úsek 511 je stavba vnějšího okruhu od dálnice D1 do Běchovic, kterou sice má na starost stát, ale zelené pásy podél něj budou městskou investicí.