Praha připraví zákon k regulaci krátkodobých pronájmů. Podle opozice ve sněmovně pohoří

Praha by chtěla mluvit do krátkodobých pronájmů bytů pro turistické ubytování typu Airbnb. Městské zastupitelstvo podpořilo přípravu návrhu novely živnostenského zákona, která by samosprávám umožnila stanovit období, kdy by bylo ubytování tohoto typu zakázáno, omezit počet současně ubytovaných osob nebo určit maximální počet dní v roce, kdy by bylo možné byty turistům pronajímat.

Návrh na regulaci krátkodobých pronájmů bytů turistům předložila pražským zastupitelům radní pro veřejnou správu a bydlení Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly), podle které vznikl ve spolupráci s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).

Ubytovací platformy typu Airbnb zejména v centru města vyvolávají kritiku místních obyvatel, kteří si stěžují na časté střídání hostů a jejich hlučné chování. „Nemáme dostatečné zákonné předpisy, tak jako mají ve světě, abychom mohli tyto služby dostat do nějakých rozumných kolejí,“ řekla Kordová Marvanová.

Městská opozice nemá problém s návrhem jako takovým, ale s tím, že by v Poslanecké sněmovně nemusel uspět. Zastupitel ANO Patrik Nacher, který je zároveň poslancem, poukázal, že podobný návrh ve sněmovně již předložil, ale neúspěšně. Sněmovna podle něj není nakloněna tomu, aby Praha řešila svoje problémy schvalováním celostátní legislativy. „Lepší by bylo, kdyby to byla zákonodárná iniciativa napříč kluby, napříč kraji,“ uvedl. 

Podle městského Institutu plánování a rozvoje bylo v roce 2018 z celkem 650 tisíc bytů, které v Praze jsou, přes ubytovací platformy nabízeno 11 500. V Josefově, na Malé Straně a na Novém Městě podíl převyšoval deset procent, na Starém Městě dokonce 20 procent.

I když poslanci bývají k zákonodárné iniciativě krajů a Prahy zdrženliví, městští zastupitelé jim pošlou ještě jeden návrh. Chtějí, aby vedle obcí dostaly příspěvek na obyvatele nahrazující výpadek z daňových příjmů i kraje. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že návrh byl projednán na půdě Asociace krajů, neschválily jej však ty kraje, kde má hlavní slovo vládní ANO. Liberecký kraj, kde je hejtman ze Starostů pro Liberecký kraj, podle něj iniciativu schválil a pravděpodobně budou následovat Pardubický a Zlínský kraj, kde jsou hejtmani z ČSSD a KDU-ČSL.

Bohnická lanovka má svolení zastupitelstva

Pražští zastupitelé si přejí, aby Dejvice s Bohnicemi propojila lanová dráha. Ta má být provizorním dopravním spojením přes Vltavu, než vznikne nový plánovaný most, přes který mají jezdit tramvaje. Cestu by měla lanovka výrazně zkrátit, v současnosti lze cestovat buď s mnoha přestupy za použití přívozu anebo po souši přes Holešovice.

„Po všech studiích, které byly nutné, tak lanovku předáme z magistrátního odboru investičního rovnou DPP, který nyní zahájí přípravu realizace této stavby,“ řekl po schválení záměru v zastupitelstvu náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Lanovka má začít jezdit v roce 2025, do té doby bude muset město zaplatit za její stavbu 1,5 miliardy korun. Plánuje však i další velké investice. Město koupí za 99,99 milionu korun staroměstský odsvěcený kostel svatého Šimona a Judy, který slouží jako koncertní síň Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Dalších 78,33 milionu dá Praha za podíl státu v tenisových kurtech na Letné. Nákup a sjednocení podílů na kurtech klubu LTC ale musela rada prosadit přes výhrady opozice. Její zastupitel Ivan Pilný (ANO) míní, že by město mělo v současné době vydávat peníze na jiné účely, například na platy učitelů. Podle radního Jana Chabra (TOP 09/Spojené síly) ale město nemá jinou možnost než areál koupit. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nepřistoupil na směnu nebo bezúplatný převod, poukázal.

Muzeum nesvobody bude prozatím na Hradčanech

Pražští zastupitelé na své červencové schůzi jednali také o plánovaném muzeu nesvobody, které má uchovat vzpomínky na totalitní režimy vládnoucí v českých zemích ve 20. století. Samotné založení muzea schválilo zastupitelstvo loni, nyní rozhodovali o jeho umístění. Schválili, že dočasně bude muzeum nedemokratických režimů sídlit v hradčanském Domě pážat, který je nyní prázdný. Trvale by ale mělo sídlit v útrobách Masarykova stadionu na Strahově – to však až poté, co projde rekonstrukcí.

Magistrát podle schváleného dokumentu prověřil několik možností, kam před rekonstrukcí Strahovského stadionu muzeum umístit. S Desfourským a Clam-Gallasovým palácem má město jiné záměry. „U Radničních domů z důvodů statiky je možnost pouze kancelářských prostor,“ píše se v dokumentu. Správní rada muzea podle materiálu výběr Domu pážat potvrdila.