Vysokoškoláci mají problém sehnat ubytování. Z nájmů je vytlačuje Airbnb, místa docházejí i na kolejích

UDÁLOSTI: Vysokoškoláci mají problém sehnat bydlení na nový semestr (zdroj: ČT24)

Mezi vysokoškolskými studenty roste zájem o ubytování na kolejích. Sehnat bydlení v soukromí je pro ně totiž stále náročnější. Jednak volné byty nejsou, jednak si jejich majitelé říkají o vysoké nájemné nebo i různé příplatky. Jenže místa začínají docházet i na kolejích. Vysoké školy tak hledají prostory, které by svým studentům ještě mohly nabídnout. Ministerstvo školství by zároveň chtělo zahájit rekonstrukce kolejí. Pokud to vláda schválí, vyčlení na ně 2,5 miliardy korun.

Studenti, kteří hledají nájemní bydlení, to mají v posledních letech stále těžší. Musí sahat čím dál hlouběji do kapsy, a pokud vůbec na volný pokoj narazí, setkají se i se zvláštními požadavky a kuriózními příplatky. „Jednou mi paní říkala, že ke mně mohou návštěvy, ale za stovku na noc,“ nastínila studentka brněnské vysoké školy Andrea Mužíková.

Nepomáhá ani to, že postupně roste tolerance vysokoškoláků na čas, který ze svého bydlení potřebují k cestě do školy. Zatímco před dvěma lety to bylo mírně přes půl hodiny, letos již jsou ochotni cestovat i hodinu, jak ukázala statistika společnosti Bezrealitky.cz. 

Akceptovaná doba dojezdu do školy
Zdroj: ČT24/Bezrealitky.cz

Podle realitních kanceláří ubylo bytů pro studenty proto, že majitelé část z nich zrenovovali a buď je pronajímají dlouhodobě rezidentům, nebo naopak krátkodobě turistům přes Airbnb. Studenti zkrátka přestali být zajímavými zákazníky. „Je to rychloobrátkové zboží, takže nabídka není nijak pestrá,“ shrnul prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Protože ubývá studentských bytů, začínají se vysokoškoláci vracet na koleje. Jenže i tam už docházejí volné kapacity. Například Univerzita Karlova má již nyní – měsíc před začátkem semestru – z 11 tisíc lůžek zaplněno 90 procent. Školám tak nezbývá než poohlédnout se po dalších prostorách.

„Snažíme se třeba prostory, které nebyly využívány pro studenty, postupně přebudovávat na studentské ubytování,“ ujistil ředitel Kolejí a menz Univerzity Karlovy Jiří Macoun.  Ministerstvo školství chce navíc na konci roku zahájit program na rekonstrukci kolejí. Pokud ho vláda schválí, vyčlení na něj dvě a půl miliardy korun. 

  • Studenti mají zájem o bydlení na kolejích především v největších městech, kde zároveň sídlí nejvíce vysokých škol. V Praze a Brně je o místa již v srpnu nouze.
  • Univerzita Karlova v Praze má koleje měsíc před začátkem semestru zaplněné z 90 procent a Masarykova univerzita v Brně i Vysoké učení technické je mají již zaplněné a v pořadníku jsou ještě další zájemci. Koleje Mendelovy univerzity mají poslední volná místa.
  • Západočeská univerzita v Plzni je na tom lépe. Podle mluvčí školy Šárky Staré jsou nabídka a poptávka dlouhodobě vyrovnané a univerzita dokáže vyhovět všem zájemcům.
  • Volná místa jsou i na kolejích vysokých škol v menších městech – Pardubicích či Jihlavě.
  • zdroj: ČTK