Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem, rozhodli radní. Vydržela tři roky

Události ČT: Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem (zdroj: ČT24)

Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem. V pondělí ráno tak rozhodla pražská rada, její závěry ještě musí potvrdit zastupitelstvo. Město zdůvodnilo krok tím, že čínská strana není ochotna jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o jedné Číně, která podle něj do smlouvy nepatří. Smlouvu schválilo předchozí vedení města za tehdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v roce 2016.

Současné vedení Prahy vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání se vedlo korespondenčně. Čínská strana na opakované návrhy o vyjmutí článku tři, v němž se hovoří o uznání jedné Číny, reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec, což vedlo vedení města k návrhu celou smlouvu vypovědět.

„Je zjevné, že Čína nechce o tomto jednat. Proto jsme přistoupili k tomu, co je jediný logický krok. Rada jednomyslně odsouhlasila výpověď této dohody,“ uvedla radní hlavního města pro vnější vztahy Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly).

Dodala, že je bod o uznání jedné Číny politickou deklarací, která do partnerské smlouvy mezi městy nepatří. „Je naprosto nestandardní,“ poznamenala. Vzhledem k tomu, že byla smlouva schválena před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku, šlo podle ní „zřejmě o politicky dohodnutý krok, že Praha takto vyjádří postoj k Číně“.

„Smlouva představovala pakt, který měl zaručit kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy, podle současných radních ale není pro Prahu vůbec výhodná a nic jí nepřináší,“ uvedla v Událostech v regionech redaktorka ČT Andrea Grubnerová.

Podobné stanovisko ke třetímu bodu jako Marvanová – tedy že do partnerské smlouvy nepatří – má i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Zatahuje Prahu úplně zbytečně do témat zahraniční politiky a my máme v Praze úplně jiné problémy,“ míní. „Jsme velmi rádi, že se podařilo sesbírat podpisy, sestavit tuto koalici, která potvrzuje, že skutečně v Praze jsou lidská práva víc, než panda v zoo,“ dodal pražský primátor. 

UVR: Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem (zdroj: ČT24)

Politici pražské koalice, která sestává z Pirátů, Spojených sil a uskupení Praha sobě, zároveň kritizovali, že během vyjednávání s Pekingem začaly dopadat sankce na některá česká umělecká tělesa.

„Je důležité, abychom si třicet let od sametové revoluce připomínali, že svědomí není na prodej. Ukázalo se, že Čína není relevantní partner. Ruší koncerty hudebních těles, která nejsou zřizována hlavním městem Prahou, a spolupráce s nimi je nadále nevhodná. V takovém případě se nedá o jakémkoli sesterském vztahu nadále mluvit,“ řekla po hlasování rady předsedkyně klubu Pirátů Michaela Krausová.

Další krok je na zastupitelích hlavního města. O návrhu radních budu hlasovat příští týden. Pokud i oni změnu smlouvy podpoří, odešle primátor ihned dokument do Pekingu. „Myslím že to není politicky správné, protože v politice by měla platit nějaká kontinuita a respekt k tomu, že se něco schválilo v předchozím období,“ uvedl předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher (nestraník za ANO).

Pokud výpověď smlouvy projde zastupitelstvem, podle Marvanové ji primátor Hřib vzápětí odešle do Pekingu. „Tím bude celá záležitost v letošním roce ukončena,“ uvedla.

Hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Taiwan jako nedílnou součást čínského území.
Smlouva o formalizaci vztahů hlavního města Prahy a Pekingu na úroveň sesterských měst
Bod 3

Podle poslance Pirátů Jana Lipavského je rozhodnutí pražské rady o vypovězení smlouvy s Pekingem kvůli ustanovení o respektování politiky jedné Číny cesta, jak si vydobýt respekt. „Je třeba hledat způsob, jak s Čínou jednat jako s partnerem, aby se na nás nedívali jako na kolonii,“ řekl Lipavský. Čína podle něj nerespektuje lidská práva a Západ to nesmí přehlížet.

„Jako Evropané, jako zástupci kultury založené na humanismu, na respektu k lidským právům, máme i zodpovědnost k čínskému lidu,“ řekl. Podle něj je třeba, aby diplomaté Česka i dalších demokratických zemí tlačili na Peking, aby lidská práva dodržoval. Lipavský zároveň řekl, že není v zájmu Česka omezovat diplomatické vztahy s Čínou. Upozornil, že Čína představuje potenciál, a to nejen v obchodu, ale i v rozvoji nových technologií.

Ministr zahraničí postoj Prahy respektuje, podle prezidenta primátor poškozuje vztahy

Zástupci Číny několikrát uvedli, že postoj Prahy bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi poškozuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nicméně zdůraznili, že vláda politiku jedné Číny respektuje, nemůže ale ovlivňovat kroky demokraticky zvolené samosprávy.

Poté, co městskou radou prošel záměr smlouvu vypovědět, zdůraznil Petříček, že se na vládní pozici nic nemění. Ujistil však, že rozhodnutí města respektuje. „Je to záležitost samosprávy, která smlouvu uzavřela. Zároveň ale za zahraniční politiku odpovídá vláda a na vládní pozici se nic nemění. Myslím, že ani Praha by neměla mít ambice zasahovat do české zahraniční politiky,“ shrnul ministr zahraničí.

„Vnímám to také tak, že to může přispět k dalšímu zhoršení vztahů mezi Českou republikou a Čínou, což si nepřejeme, chceme naplňovat náš strategický dialog s Čínou, “ dodal ministr Petříček.

Premiér Babiš je však kritičtější, obává se dopadu na cestovní ruch. „Piráti z toho dělají politiku. Pokud Praha chce být v nějakém válečném stavu s Čínou – chodí tam 650 tisíc turistů – tak je to její rozhodnutí. Ale ti turisté u nás utrácejí peníze,“ uvedl.

Kritický byl k pražskému vedení již předem i prezident republiky Miloš Zeman. V nedělním rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že by se měl primátor Hřib zabývat jinými problémy.

„Pokud má dojem, že si udělá lacinou popularitu, a to pouze u některých skupin populace, tím, že si bude hrát na nezávislou zahraniční politiku města Prahy, tak si myslím, že dělá chybu a narušuje česko-čínské vztahy,“ konstatoval prezident.

„Myslím, že pan primátor si vůbec neuvědomil, že to není jen o Praze. Česká republika dlouhodobě uplatňuje politiku jedné Číny,“ uvedla v Událostech, komentářích ČT24 europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná a dodala, že postoj Prahy poškozuje český průmysl.

Události, komentáře: Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem (zdroj: ČT24)

Peking ruší koncerty pražských souborů

Na nynější postup Prahy Čína zareagovala kromě veřejných deklarací i tím, že začala rušit domluvená vystoupení pražských souborů, například Pražské komorní filharmonie. Zrušila však i vystoupení souborů, které Praha nezřizuje a jejíž jméno mají pouze v názvu.

Že jsou vztahy mezi pražským vedením a Čínou vyhrocené, ukázaly i jiné situace. Třeba na novoročním setkání primátora Zdeňka Hřiba s diplomatickým sborem usiloval čínský velvyslanec o odchod tchajwanského diplomata, Hřib to odmítl.

Do českých vztahů s Čínou před rokem zasáhlo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před výrobky čínských firem Huawei a ZTE. Peking se proti tomu ohradil a čínský velvyslanec o věci jednal s Babišem, premiér ale následné výroky diplomata označil za lži.

Podle Svazu průmyslu a dopravy České republiky se dosud nepodařila naplnit očekávání ohledně přislíbených investic Číny v Česku. Nedaří se podle něj ani odstraňovat bariéry pro vstup českých firem na čínský trh.

Vznik smlouvy: část koalice proti, opozice pro

Smlouva s Čínou z roku 2016 zakotvuje kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy. Právě kvůli třetímu článku smlouvy, hovořícímu o politice jedné Číny, smlouva sklidila vlnu kritiky. Tehdejší opozice z řad TOP 09 a ODS uváděla, že podobné klauzule do smluv mezi městy nepatří a nemá ji tam kromě Prahy žádné z evropských měst. Tehdejší vedení svůj podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo. To se však nestalo.

Schválení smlouvy proběhlo politicky neobvyklým způsobem mimo obvyklé linie koalice a opozice. Radní z tehdejší Trojkoalice (KDU-ČSL, STAN a Zelení) dohodu nepodpořili. Přesto se dostala na zastupitelstvo, kterému ji předložila primátorka Adriana Krnáčová. Smlouva pak prošla zastupitelstvem díky hlasům koaličních ANO a ČSSD, opoziční KSČM a části ODS, zatímco část koaličních zastupitelů hlasovala proti.

Proti smlouvě, zvláště jejímu třetímu bodu, se potom ohradila tchajwanská vláda a vyzvala vedení Prahy ke sjednání nápravy. Podle ní poškodila „svébytné postavení“ Tchaj-wanu.