Od jablunkovského incidentu uběhlo osmdesát let. Nacisté chtěli získat strategické Třinecko

Šlo o první a také předčasný útok druhé světové války. Od takzvaného jablunkovského incidentu v pondělí uplynulo přesně osmdesát let. K německo-polskému ozbrojenému konfliktu došlo v Mostech u Jablunkova na Třinecku, které tehdy patřilo Polsku. Němcům se jednalo hlavně o obsazení strategických tunelů na košicko-bohumínské dráze.

Třinecko leželo v roce 1939 na území Polska, které toto území zabralo Československu po mnichovské dohodě. Němci původně plánovali útok na Polsko právě na 26. srpna, ale Adolf Hitler ho na poslední chvíli odložil. Informace se však už nedostala do slovenské Čadce, odkud diverzanti vyrazili směrem na Mosty.

Německý diverzní oddíl překročil tehdejší slovensko-polskou hranici v noci z 25. na 26. srpna 1939 a obsadil nádraží v Mostech, které mělo strategický význam, protože se nacházelo na dráze mezi Bohumínem a Košicemi. Polští obránci tunelů útočníky odhalili díky informaci telefonistky z nádraží a začali na ně střílet.

Úprk do Čadce se vydařil

Teprve v Mostech se jednotka dozvěděla, že rozkaz k útoku na Polsko byl odvolán, a chtěla se přes jablunkovský tunel dostat vlakem zpátky na Slovensko. Bojůvkář Josef Kulik vjel na lokomotivě do tunelu, kde údajně vytrhl zápalné šňůry k trhavinám, a projel na slovenské území do Čadce.

„Došlo k přestřelce, kdy se vlak blížil od nádraží. Byli tady polští vojáci, kteří začali lokomotivu ostřelovat. Diverzanti vyskákali z vlaku a pěšky odešli nebo se stáhli směrem k Čadci. Lokomotivě se nakonec projet podařilo, dojela do Čadce a dalšího dne ji Němci s omluvou vrátili,“ řekl historik z Muzea Těšínska Martin Krůl. 

Nikdo z těch bojůvkářů nebyl žádným způsobem potrestán.
Ondřej Niedoba
starosta Mostů u Jablunkova

Druhá světová válka vypukla naplno 1. září 1939. Ještě před německým útokem vyhodili polští vojáci původní jablunkovské tunely do povětří. Následně se stáhli směrem do vnitrozemí.

Od takzvaného Jablunkovského incidentu uběhlo osmdesát let (zdroj: ČT24)