I pražské Jižní Město má koalici. Strany ji dohodly čtyři měsíce po volbách

Kdo bude vládnout Praze 11, je jasné až čtyři měsíce po volbách. Nový starosta Jiří Dohnal (Piráti) bude mít v zádech zástupce čtyř uskupení. Kromě Pirátů to budou také ANO, ODS a společný klub TOP 09 a STAN. Piráti během zdlouhavých jednání slevili ze svého požadavku, aby v radě nebyl dosavadní starosta Petr Jirava (ANO).

Volby v pražském Jižním Městě poměrně výrazně vyhrálo Hnutí pro Prahu 11 bývalého starosty Jiřího Štylera. Původně s ním sice o koalici vyjednávali Piráti, ale počátkem prosince jednání zkrachovalo. Po dalších dvou měsících se na společné vládě dohodli Piráti s ANO, ODS a klubem TOP 09 a STAN. Dohromady mají většinu 27 hlasů ze 45.

V opozici končí kromě vítězného hnutí ještě tři zastupitelé uskupení Jižní Město – náš domov a dva zástupci SPD. 

Na čtyři měsíce se koaliční vyjednávání protáhlo proto, že většina stran odmítala vyjednávat s některým z dalších uskupení. Hnutí pro Prahu 11 odmítalo spolupracovat s Jižním Městem – naším domovem, ODS a SPD. Antipatie mezi ním a ODS přitom byla vzájemná. S vítězem voleb a ani s SPD zase nechtěli spolupracovat zastupitelé za TOP 09 a STAN. Piráti odmítali jednat s trestně stíhanými lidmi a se zastupiteli, kteří podle nich kumulovali funkce. ANO nejprve uvedlo, že bude jednat se všemi, brzy však pozastavilo rozhovory s Hnutím pro Prahu 11.

Nakonec se museli vyjednávači dohodnout například na budoucnosti současného starosty Prahy 11 Petra Jiravy. Ten byl lídrem ANO a jako takový měl ambici ve vedení města zůstat. Piráti to odmítali, prohlásili ho za symbol staré politiky. Nakonec však ustoupili a Jirava dostane v radě městské části na starost sociální věci, zdravotnictví, bezpečnost a prevenci kriminality.

Místostarostou za ANO však bude Ondřej Prokop, který bude pro Prahu 11 pracovat jako neuvolněný. Krýt záda novému starostovi Jiřímu Dohnalovi bude spolu s Jakubem Lepšem (TOP 09) a dalším neuvolněným místostarostou Martinem Sedeke (ODS). 

Kromě starosty, místostarostů a Petra Jiravy usednou v radě Prahy 11 ještě Zuzana Ujhelyiová a Martin Duška za Piráty, Jan Stárek za TOP 09 a STAN a Petr Křiváček za ODS. 

Koalice slíbila, že oživí zchátralé vnitrobloky a upraví i další zanedbaná místa. „Další prioritou je vyřešení tragického problému s nedostatkem parkovacích míst, ať už stavbou ,zelenýchʼ parkovacích domů nebo nástavbami na stávající parkoviště. Stejně jako parkovací místa chybí v Praze 11 i dostupné bydlení, proto chceme rozšířit bytový fond,“ uvedl budoucí místostarosta Prokop. Byty vzniknou i v bývalém hotelu Opatov.

Složitá politická situace není v Praze 11 novinkou. V minulém volebním období se změnila koalice i starosta. Nejprve vládlo Hnutí pro Prahu 11 spolu s ANO a TOP 09, starostou byl Jiří Štyler. Koalice se rozpadla po dvou letech, poté vládlo ANO s TOP 09 a nezávislými s podporou několika dalších zastupitelských klubů.