Tragický den na jihozápadě Čech. Při dvou nehodách zemřelo šest lidí

Šest lidí ve čtvrtek zemřelo při dvou vážných dopravních nehodách na jihozápadě Čech. Čtyři oběti má srážka nákladního a osobního auta na silnici I/4 u Drhovle na Písecku, další dva lidé zemřeli po čelní srážce dvou osobních vozů u Číhaně na Klatovsku. Jde tak o jeden z nejtragičtějších dnů letošního roku na českých silnicích.

Na Písecku se srazilo nákladní a osobní auto krátce po 15. hodině poblíž křižovatky se silnicí I/20. „Po příjezdu záchranářů byli v osobním voze dvě ženy a muž bez známek života. Další ženu s mnohačetnými zraněními se podařilo vyprostit, ale během pár okamžiků se její stav zhoršil a přes veškerou pomoc také ona zemřela,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Podle policie nehodu zřejmě způsobil šedesátiletý řidič nákladního vozu. „Řidič nákladního automobilu značky Iveco jel ve směru ze Strakonic na Prahu a pravděpodobně nedal při odbočování přednost protijedoucí Škodě Octavia, ve které jeli čtyři lidé,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Nehoda u Drhovle na Písecku
Zdroj: Policie ČR

Silnice I/4 byla v místě nehody uzavřena zhruba do 22 hodin. Řidiči nemohli sjíždět z dálnice D4 na mimoúrovňové křižovatce u Nové Hospody směrem na Strakonice, místo museli objíždět přes Písek. Nyní už je silnice průjezdná.

V Jihočeském kraji tak tento týden při dvou nehodách zahynulo už sedm lidí. Tři životy si vyžádala úterní havárie u Hořic na Českokrumlovsku.

Dva řidiči zemřeli také na Klatovsku

Další dva řidiči odpoledne zemřeli při srážce dvou osobních aut u Číhaně na Klatovsku na hlavním tahu z Klatov do Strakonic. Pětašedesátiletá žena podlehla těžkým zraněním na místě, o dva roky starší muž zemřel po resuscitaci.

„S vozidlem značky Seat jel sedmašedesátiletý cizinec ve směru od Horažďovic na Klatovy. Na místě zvaném Bukovák z dosud nezjištěných příčin vjel do protisměru, kde projížděla řidička s vozidlem značky Ford a došlo k čelnímu střetu vozidel,“ popsala policejní mluvčí Dana Ladmanová. Při těžké nehodě museli hasiči několik lidí ze zdemolovaných aut vyprošťovat.

Při srážce dvou aut u Číhaně na Klatovsku zemřeli dva lidé
Zdroj: HZS Plzeňského kraje/ČTK

Tři lidé utrpěli při nehodě středně těžká zranění. Osmiletou dívku přepravil vrtulník letecké záchranné služby na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice. Poranění utrpěl také desetiletý chlapec a sedmdesátiletá žena, kteří byli rovněž převezeni do Plzně. Podle Vítězslava Sladkého z krajské záchranné služby nebyl nikdo ze zraněných v ohrožení života.  

Kopec Bukovák je místem častých vážných nehod. Asi jen 200 metrů od čtvrteční tragické nehody srazilo 31. října večer osobní auto chodce. Třiašedesátiletý muž utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl.

Přibývá nehod i mrtvých

Podle počtu obětí je tak 8. listopad jedním z nejtragičtějších dnů letošního roku na silnicích v Česku. Více obětí na životech měly letos nehody 11. srpna a 31. října, kdy o život přišlo shodně sedm lidí. Šest lidí zemřelo při nehodách ještě 18. srpna, 19. a 28. září.

Podle posledních dostupných policejních statistik o dopravní nehodovosti se letos za prvních devět měsíců stalo přes 77 tisíc dopravních nehod, při nichž zemřelo 410 lidí. Oproti lednu až září roku 2017 to bylo letos o 1090 nehod a o 43 lidských životů více. Stoupl i počet zraněných.