Jednání šlo hladce, to vyvolávalo pochybnosti, řekl u soudu Sitta ke kauze Neographu

Pražský městský soud začal znovu projednávat případ jízdenek vyráběných papírnou Neograph pro pražský dopravní podnik (DPP). Na základě pokynů odvolacího senátu bude muset výslechy svědků a posudkem znaleckého ústavu zjišťovat, zda jízdenky byly předražené a o kolik. Zabývat se bude také tím, u koho část peněz reálně končila. Mezi obžalovanými je bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig, který se však z pondělního projednávání omluvil.

Obžaloba tvrdí, že z Neographu putovaly peníze k Rittigovi přes karibskou firmu Cokeville Assets (CA), a to 17 haléřů z každé jízdenky. Dvořák údajně společně s dalším obžalovaným manažerem DPP Ivem Štikou, po dohodě s Janem Janků z Neographu a na návrh jednatele CA Petera Kmetě účelově označili jízdenky jako ceninu, což jim umožnilo obejít vyhlášení otevřené soutěže a přidělit zakázku Neographu. Obžalovaní vinu odmítají.

U soudu v pondělí vypovídal klíčový svědek obžaloby, někdejší obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší. Vyjadřoval se k technickým a cenovým parametrům zakázky pro DPP. Už dříve prohlásil, že sjednání smlouvy na dodávku jízdenek šlo podezřele hladce a rychle, což vyvolávalo pochybnosti. Jeho podezření údajně zesílilo rok a půl po uzavření kontraktu, kdy se v účetnictví Neographu objevila první faktura na vyplácení provizí společnosti CA.

Sittově výpovědi naslouchala znalkyně, která bude zpracovávat nový posudek. „Z pokynů vrchního soudu je podstatné to, že se máme pokusit zjistit přes znalecký ústav prostřednictvím nákladové metody, zda je provize obvyklá a zda jízdenka nebyla předražená,“ konstatoval soudce Petr Hovorka. Počítá s tím, že expertiza bude hotová v listopadu.

Sittův otec, zakladatel a někdejší ředitel Neographu, má v řízení nově pozici poškozeného a po obžalovaných žádá 200 milionů korun. Soud si ho k výpovědi předvolal na úterý. V předchozím hlavním řízení muž odmítl vypovídat. Sittové totiž sami čelili stíhání, které označovali za mstu lidí kolem Rittiga.

Výpověď doposud odpíral i obžalovaný Kmeť, který si ve vězení odpykává trest za tunelování firmy Oleo Chemical. Hovorka v pondělí předeslal, že muž změnil názor a v pátek se k podání výpovědi nechá eskortovat. Ve čtvrtek by měli svou výpověď doplnit Dvořák a Štika.

Obžaloba je podle Rittiga plná lží

Hovorka původně všechny obžalované v rozsáhlé kauze DPP osvobodil. Pražský vrchní soud mu však v červnu větev Neographu vrátil k dalšímu jednání, přičemž uvedl, že Neograph byl jednoznačně tunelován a že nešlo o provizi. U Kmetě a Janků se podle odvolacího senátu trestná činnost prokázala a u Dvořáka a Štiky byl zprošťující rozsudek předčasný. Soud se také bude muset zabývat údajným praním špinavých peněz, z nějž obžaloba viní Rittiga a jeho právníky.

Dvořákovi hrozí za zpronevěru až desetileté vězení, Rittigovi za legalizaci výnosů z trestné činnosti maximálně osm let. Rittig dříve prohlásil, že obžaloba je plná lží a výmyslů a že s DPP, natož s jeho tunelováním, neměl nic společného. Dvořák zdůraznil, že nikdy nezasahoval do výběrových řízení.

Kauza DPP původně měla několik větví, vrchní soud vrátil jedinou z nich. Ze 17 obžalovaných tak už bylo pět pravomocně zproštěno viny –⁠ například Dvořákova matka. U skutku, který se nyní projednává znovu, činí podle obžaloby škoda způsobená trestnou činností dopravnímu podniku zhruba 96 milionů korun. V předchozím hlavním líčení žádal státní zástupce pro většinu obviněných pětileté vězení a peněžité tresty.