Modrý sloup zůstane turistům nepřístupný. Klíčový je tetřev

Události v regionech: Modrý sloup zůstane nepřístupný (zdroj: ČT24)

Ani po desítkách let žádostí obcí na Šumavě se turistům z české strany neotevře hraniční přechod Modrý sloup. Vedení národního parku navrhovalo otevření stezky Luzenským údolím, pokud se rozšíří klidové území rezervace a neohrozí to populaci tetřeva hlušce. Ministerstvo životního prostředí ale s takovým návrhem nesouhlasí, a to i proto, že podle něj park daná území dosud nemá vymezená. Řízení o zpřístupnění hraničního přechodu proto zastavilo.

Ještě v létě to vypadalo, že se k Modrému sloupu turisté příští rok podívají. Teď je všechno jinak. Po třiceti letech snažení je verdikt ministerstva životního prostředí konečný – Luzenské údolí zůstane zavřené.

„V tuto chvíli správa Národního parku Šumava nemá stanovena klidová území, klidová území jsou ze zákona klíčová pro nerušený vývoj ekosystémů,“ uvedla mluvčí resortu Dominika Pospíšilová.

Tři tisíce hektarů pro tetřeva ve středu Šumavy nebyly dostatečnou kompenzací

Zpřístupnění cesty k Modrému sloupu bylo podmíněno tím, že se vytvoří pro život tetřeva místo jinde a případně se pro veřejnost uzavřou i jiné oblasti. Jednou z kompenzací bylo i rozšíření klidových území pro tetřeva o víc než tři tisíce hektarů v oblasti centrální Šumavy.

Ani toto opatření nestačilo. „Správa Národního parku Šumava nemá prostředky ani prostor, aby mohla nabídnout ta kompenzační opatření dostatečná,“ řekl mluvčí správy parku Jan Dvořák.

O otevření Luzenského údolí se turisté a obce snažili od devadesátých let. Spolu s nimi třeba i známý Emil Kintzl, který spoluorganizoval pochod k Modrému sloupu před sedmi lety. Letošních rozhodnutí už se ale nedožil.

„Myslíme si, že to je zlovůle těch, kteří nepřejí slušným lidem, aby se dostali na kopec, který je jedním z nejkrásnějších na Šumavě z české strany,“ řekl v červenci 2015.

O zpřístupnění cesty se pokoušelo i bývalé vedení parku. Jejich snahy tehdy překazil soud s ekologickými aktivisty jen několik dnů před otevřením.