Hluk tetřevům nesvědčí. Na beskydský vrch Travný se proto turisté pět let nepodívají

Kvůli hnízdícím tetřevům se od 1. května na pět let turistům uzavře beskydský vrch Travný. Aby měli téměř vyhynulí ptáci na vrchu klid, zruší se všechny turistické značky, které na něj vedou. Populaci tetřeva hlušce se do Beskyd snaží vrátit ochranáři umělým odchovem.

Ještě před několika lety se tetřev hlušec v české přírodě vyskytoval jen na Šumavě. Ochranáři se jej ale pokouší vrátit i do Beskyd, kde v minulosti žil. Přímo pod vrcholem Travný před několika lety založili chovnou stanici, ze které do přírody vypustili už 35 kriticky ohrožených ptáků.

Aby měla tetřeví populace šanci v klidu se rozrůst, zrušil Klub českých turistů trasu na vrchol. Kromě toho budou myslivci v oblasti likvidovat predátory a lesníci těžit méně dřeva. Právě kvůli turistickému ruchu a lesnímu hospodářství z oblasti tetřev zmizel.

Hluk ruší nejen tetřeví tokání, může vyplašit i samici od kuřat, což je nebezpečné hlavně v zimě, kdy hrozí jejich podchlazení a úhyn. Oslabení a hlukem stresovaní ptáci jsou také snazší obětí predátorů.

V minulosti byli tetřevi hlušci přitom široce rozšíření, obývali i Krkonoše, Krušné hory nebo Jeseníky. Ještě ve 20. letech 20. století byli oblíbenou trofejí, každoročně se jich střílelo asi tisíc. Potom ale začaly jejich počty klesat.