Případná cesta na Tchaj-wan nebude odplatou ani pomstou, předesílá Vystrčil

Vystrčil v Interview ČT24: Čína a Rusko se snaží narušit jednotu ČR (zdroj: ČT24)

Okolnosti vzniku dopisu, ve kterém čínská ambasáda varovala zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu před cestou na Tchaj-wan, zůstávají nejasné. Miloš Vystrčil, Kuberův nástupce v čele horní komory, nicméně avizuje, že jeho případná tchajwanská cesta nebude odplatou Pekingu. V Interview ČT24 mimo jiné prohlásil, že se Čína i Rusko snaží narušit tuzemskou jednotu v otázkách zahraniční politiky.

Vystrčil (ODS) se od začátku dubna snažil získat odpovědi na otázky ohledně vzniku zmíněného dopisu, ale do dnešního dne se kýžené reakce nedočkal. „Na dopis, který jsem napsal panu prezidentovi, mi odepsal hradní kancléř Vratislav Mynář. A jeho odpověď pro mě žádnou odpovědí nebyla. Poté, co jsem tuto skutečnost panu prezidentovi sdělil, už žádnou další reakci nemám,“ poznamenal.

„Není mi jasné, že v úřadu prezidenta České republiky může existovat dokument, který má podací číslo s přijímacím razítkem, a když se na jeho osud zeptám, nikdo mi nedokáže odpovědět. Skoro odmítám uvěřit, že je to možné. Není to normální situace a znervózňuje mě čím dál více,“ dodal. Podle Deníku N měl na vzniku čínského dopisu zájem hradní kancléř Vratislav Mynář, to Hrad i ústy prezidenta odmítá. 

Ve sporném dopise pohrozila čínská ambasáda sankcemi vůči českým firmám, pokud by Kubera na Tchaj-wan opravdu vyrazil. Čínský velvyslanec Čang Ťien-min jeho obsah nezpochybnil.

„Ten dopis zavání vměšováním do vnitřních záležitostí České republiky a myslím si, že bychom na něj měli adekvátně reagovat, což jsem ostatně řekl i ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi,“ pokračoval Vystrčil, který cestu na Tchaj-wan nevyloučil.

Šéf diplomacie mu ji však nedoporučil. „Chci především říct, že bych byl nerad, aby byla moje případná cesta na Tchaj-wan vnímána jako odplata nebo pomsta. Byl bych naopak rád, abychom se s ministerstvem zahraničí dohodli na tom, jak budeme s Tchaj-wanem nadále spolupracovat, a třeba se ukáže, že taková cesta je vhodným navázáním kontaktů,“ upozornil.

Úmyslná eskalace Koněvova případu

Další kauzou, která hýbe politickou scénou, je odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6 a následné pnutí v česko-ruských diplomatických vztazích. 

„Jsem přesvědčen o tom, že excitace vztahů ze strany Rusů je způsobena nejen tím, že byla odstraněna socha,“ soudí předseda Senátu. „Chtějí v Česku vyvolat rozpory mezi příznivci a odpůrci. Chtějí, aby u nás vznikla nervozita a nestabilita, což mě velmi znervózňuje, protože se mi zdá, že je problém eskalován účelově.“

Proti kroku představitelů městské části tuzemské metropole se mimo jiné ohradil předseda KSČM Vojtěch Filip, který odstranění sochy označil za oslavu fašismu. Vystrčil zastává opačný názor. „Jsem přesvědčen o tom, že na rozhodnutí o odstranění měli právo,“ prohlásil a šéfa komunistů označil za „lokaje Sovětského svazu, potažmo Ruska“. 

(Ne)rovný boj s velmocemi

Podle šéfa Senátu mají obě kauzy společného jmenovatele – narušení jednoty v české zahraniční politice. „Když někdo narušuje jednotu České republiky z hlediska zahraniční politiky, což se může dít polemikou kvůli cestě na Tchaj-wan nebo odstraněním sochy maršála Koněva, naše obranyschopnost orientovaná členstvím v NATO dostává trhliny.“

„A to může být přesně záměr těchto velmocí (Čína, Rusko), které by byly rády, kdybychom nebyli pevně ukotveni v NATO, protože bychom pro ně byli jednodušším soustem,“ zakončil Vystrčil.