Ministerstvo zdravotnictví zatím širší pravomoci nezíská. Svoboda varuje před diktaturou

Události: Spory o širší pravomoci resortu zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Vláda přerušila projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla kvůli pandemii nemoci covid-19 výrazně posílit pravomoci ministerstva zdravotnictví. Resort vnitra připraví do čtvrtka návrh dalšího postupu formou novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Opozice před úpravou legislativy varuje. Bohuslav Svoboda z ODS mluví o kroku k diktatuře.

Případnou změnu ústavního zákona musí schválit parlament. Pro musí být tři pětiny všech poslanců a následně tři pětiny přítomných senátorů. Novelu ústavního zákona taky nelze v režimu legislativní nouze projednat ve zkráceném jednání. U jiných vládních návrhů o tom může rozhodnout předseda sněmovny.

„Je třeba si přiznat, že náš právní řád na takto rozsáhlou epidemii nepamatoval. Měnit pouze obyčejný zákon, jako je zákon o ochraně veřejného zdraví, je z našeho pohledu nedostatečné a do budoucna by to státu neumožnilo efektivně čelit pandemických krizím, jako je ta současná,“ zdůvodňuje Hamáček. Výraznou změnu podle něj musí řádně projednat sněmovna.

„Úvaha je taková, že bychom vytvořili nějaký speciální stav pandemie, epidemie, aby to nebylo vázáno na nouzový stav, který byl trochu určen k něčemu jinému, zejména pro přírodní katastrofy, povodně. Byl by vytvořen nový stav celostátní pandemie, který by umožňoval vydávat opatření k ochraně veřejného zdraví, ta, která v zásadě jsou dnes v zákoně o ochraně veřejného zdraví,“ doplňuje Vojtěch.

Podle původního návrhu, který v pondělí vládě předložilo ministerstvo zdravotnictví, by resort měl pravomoc zakázat nebo omezit činnost obchodů nebo regulovat hromadné akce. Nařídit by mohl i povinné používání ochranných prostředků nebo dezinfekce a usměrňoval by činnost zdravotních služeb. Dále by ministr zdravotnictví mohl nařídit každému zdravotnickému zařízení vyčlenit konkrétní provozy.

Zákon nevybočuje z ústavního rámce, věří Vojtěch

Novela zákona o veřejném zdraví by úřadu umožnila také nařídit nošení roušek i po skončení nouzového stavu 17. května. V rukou resortu by bylo také omezení provozu škol, veřejné hromadné dopravy, bazénů a wellness nebo výrobních provozoven.

Ministerstvo už v současnosti řadu kompetencí má, proto jejich rozšíření není podle Vojtěcha problematické. „Měli bychom oddémonizovat návrh zákona. Jsem přesvědčen o tom, že nijak nevybočuje z ústavního rámce,“ míní šéf resortu zdravotnictví. Vláda podle něj v pondělí debatovala pouze o formě legislativy.

Dle Vojtěcha se jeho resort s ministerstvem vnitra neshoduje pouze na formě, nikoliv na materii zákona. Ministr vyzývá kritiky, aby si návrh zveřejněný v pondělí dopoledne přečetli.

Svoboda varuje před diktaturou

Návrh širších pravomocí pro ministra zdravotnictví kritizuje opozice. Marek Výborný (KDU-ČSL) odmítá, aby jeden ministr měl možnost zastavit drtivou většinu života v Česku. „Marně jsem hledal nějakou zmínku o kontrasignaci. Existuje tu dělba moci a není možné, aby takovým způsobem byla moc vychýlená,“ míní lidovecký poslanec, podle nějž je zákon rozhodně protiústavní.

„Ta věc je naprosto principiálně proti každému demokratickému principu, zvláště tím, že je omezí jediný člověk bez kontroly sněmovnou, vládou. To je začátek diktatury jednoho člověka,“ přidává se Bohuslav Svoboda. Podle Vojtěcha jsou taková slova „naprosto přehnaná“.

Šéf ODS Petr Fiala už dříve České televizi řekl, že o restrikcích a omezování svobod nemůže rozhodovat jedno ministerstvo, na což už poukázal Městský soud v Praze v případě ministerských opatření.