Ostravský primátor Macura: Místní ODS je jiná než brněnská. Za čtyři roky jsem se nesetkal s podrazem

Ostravský primátor Tomáš Macura hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V Ostravě se po volbách několikrát změnilo avizované obsazení koalice. Vítězné hnutí ANO nakonec utvořilo čtyřkoalici s ODS, lidovci a Piráty. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) v tom sehrály roli i události v Brně, kde vítězné hnutí ANO skončilo v opozici: „Situace v Brně mě motivovala k tomu, abych se začal víc bavit tady s místními Piráty, a nakonec jsme zjistili, že máme k sobě poměrně blízko,“ uvedl primátor v Interview ČT24. Podle něj ale podobný „podraz“ v Ostravě nehrozí – místní ODS je prý trochu jiná než brněnská. Tomáše Macury se ptal Daniel Takáč.

Pane primátore, jak silnou koalici jste sestavil, když to bylo s tolika kotrmelci?

Já věřím tomu, že koalice je pevná – má 35 hlasů v 55členném zastupitelstvu. Já to za žádné kotrmelce nepovažuji, akorát jsem neměl potřebu komentovat každý jednotlivý krok, který vedl k cíli.

No ale jak vám má někdo věřit, když jednou koalici slíbíte – před volbami i těsně po volbách – potom podepíšete jinou koalici, abyste vzápětí nato sestavil třetí. Tak jak vám má někdo věřit, že ta koalice bude fungovat?

Podívejte se – od začátku jsem tvrdil, před volbami i po volbách – že si přeji pokračování čtyřkoalice v tom původním vládním formátu.

No ale pak jste podepsal dohodu s Piráty a lidovci…

Tak protože ten ďábel vždycky spočívá v detailu. Když se na těch detailech nejste schopni domluvit ani po třech týdnech, musíte začít konat nějak jinak. Takže my jsme se ve finále domluvili na čtyřkoalici, která je prakticky totožná s tou původní vládní – akorát hnutí Ostravak tam nahradili Piráti.

No ale to je přesně to, o čem mluvím. Vy chcete něco před volbami, pak to chcete i po volbách, potom podepíšete něco jiného a potom vznikne čtyřkoalice. A to nemluvím o tom, že to podepíšete s ODS, která společně s Ostravakem říkala, že jsou jakýsi dvojblok a že buď půjdou do koalice společně, nebo budou společně v opozici.

No sám vidíte, že ten dvojblok jim vydržel jen jeden týden.

No ale vám ta druhá koalice taky vydržela jen týden.

Ne, nám ta původní koalice vydržela doteď, akorát jsme k ní přibrali ještě čtvrtého.

Proč je vlastně v Ostravě ODS znovu zpátky ve hře?

Tak ODS byla součástí vlády města ještě v minulém volebním období, je součástí vlády i kraje – my s ostravskými občanskými demokraty nemáme problém. Ta spolupráce byla a věřím, že i bude dobrá.

Vy jste svého času naznačoval, že to vytěsnění občanských demokratů je jakýmsi políčkem za to, jak se ODS zachovala v Brně, kde vyšachovala hnutí ANO z tamního magistrátu. Proč jste si to rozmyslel?

Nene – to já odmítám. To je titulek, který mi nasadili komentátoři. Já jsem nikdy nic takového neřekl. Já jsem řekl pouze to, že mě postup občanských demokratů v Brně naštval, současně jsem řekl, že z Ostravy nemám jak Brnu pomoct – konkrétně Petru Vokřálovi. Akorát mě situace v Brně motivovala k tomu, abych se začal víc bavit tady s místními Piráty, a nakonec jsme zjistili, že máme k sobě poměrně blízko.

Takže to hrálo roli.

No ale ne primárně k tomu, abych vyšachoval ODS.

Vy ODS věříte po tom, co se stalo v Brně?

Já si myslím, že ostravská ODS je trochu jiná než brněnská. Aspoň tomu věřím.

V čem?

Tak minimálně drží slovo – já jsem se za ty čtyři roky, co se pohybuji v politice, ještě nesetkal s tím, že by mě občanští demokraté v Ostravě nějakým způsobem podvedli.

No ale ten dvojblok Ostravak–ODS moc dlouho nevydržel. Tak jak je to s tím držením slova občanských demokratů?

No tak pokud vím, tak ten dvojblok neporušila ODS, ale hnutí Ostravak. A v ten moment se občanští demokraté přestali tím dvojblokem vázat, což je normální.

Celostátní vedení ODS říká, že je alternativou k levicovému hnutí ANO. Vám nevadí vládnout s někým, kdo o sobě říká, že je alternativou k vám?

Tak jistě – mně to nedělá radost, já jsem celou dobu předvolební kampaně kritizoval způsob, jakým ODS vedla kampaň na celostátní úrovni. Na té komunální úrovni to zase bylo trochu jiné – my jsme si to tady s místními občanskými demokraty vyříkali: oni říkali, taková je politika, my za to nemůžeme.