Macura si plácl s ANO, když byl na „otcovské“. Teď už podruhé dobyl Ostravu

Hnutí ANO ve většině krajských měst posílilo, nikde to ale není tak zjevné jako v Ostravě. Zatímco před čtyřmi lety mělo 21,3 procenta, letos nasbíralo 32,7 procenta hlasů. Přitom ani tam se ANO nevyhnuly problémy, když se na ostravské radnici po roce rozpadla domluvená koalice. Voliči ale nejspíš ocenili, jakou práci odvedl primátor Tomáš Macura (ANO), který předtím působil mimo jiné jako manažer ve společnosti Walmark.

Když Macura před čtyřmi lety poprvé kandidoval za hnutí ANO, do politického života vstupoval ještě jako nestraník. Jako absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze a programu MBA v Prague International Business School měl za sebou práci v Moravských chemických závodech a ve farmaceutické společnosti Walmark, kde se z nižších manažerských funkcí vypracoval na generálního ředitele. Když se objevila varianta politického angažmá, byl zrovna na otcovské dovolené.

Začalo to tím, že za ním přišel jeho kamarád a soused, který měl být lídrem kandidátky za hnutí ANO v komunálních volbách v roce 2014, a požádal ho o pomoc s ekonomickým programem, vzpomínal letos Macura v rozhovoru s ostravským magazínem Patriot. S radou souhlasil, ale nechtěl, aby se jeho jméno objevilo na kandidátce.

Nakonec se ale nechal přemluvit, aby ho zapsali dozadu na nevolitelné místo. Jak ale jednotliví lidé před ním z plánované kandidátky odpadávali, ocitl se v první pětce. Jelikož nebyl s přípravou kampaně a personálním obsazením spokojený, pustil se do politické práce naplno.

První politický krok a hned na post primátora

I on měl přitom na paměti, že v politice platí přísnější meřítka a řada lidí skončila kvůli různým kauzám. V rozhovoru pro Radiožurnál přiblížil, že než sám vstoupil do politiky, téměř týden nespal, když přemýšlel, jestli není něco, co by mu mohlo v politickém boji uškodit.

Macura přitom rovnou zamířil poměrně vysoko. Komunální volby před čtyřmi roky totiž skončily v Ostravě pro ANO vítězstvím. Získalo přes jednadvacet procent a 15 mandátů v zastupitelstvu. Druhá ČSSD, která dosud ve městě vládla, se musela spokojit s 12 mandáty.

Macura a jeho tým na ostravskou radnici přicházeli s cílem odstranit korupci, klientelismus a nehospodárnost. Zprvu proto nechtěli spolupracovat s ČSSD – její ostravské představitele nevnímali jako vhodné spojence pro boj s těmito nešvary. Jelikož ale nevyšla jednání s hnutím Ostravak, vytvořilo ANO s ČSSD koalici na základě programové shody. Většinu pak získali s třetím koaličním partnerem – lidovci.

Tomáš Macura (ANO)
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Macura pak neměl ve volbě primátora žádného konkurenta a nahradil sociálního demokrata Petra Kajnara, který stál v čele města předchozí dvě volební období.

Dohodnuté politické rozložení vydrželo pouze rok, než se koalice rozpadla. V listopadu 2015 zamířili sociální demokraté do opozice. Primátor odvolání zástupců ČSSD inicioval proto, že už nějakou dobu mělo hnutí informace o tom, že se sociální demokracie snažila připravit změny ve vedení města. ČSSD údajně domlouvala vlastní koalici s komunisty a Ostravakem. Místo toho, aby se ANO smířilo s rolí v opozici, se samo dohodlo s hnutím Ostravak a ODS.

Nová čtyřkoalice vydržela až do letošních voleb, přesto hrozba rozpadu vyvstala loni v březnu, kdy vyšlo najevo, že náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS) řídil pod vlivem alkoholu a zastavili ho policisté. Primátor ho vyzval k rezignaci a hnutí Ostravak kvůli Štěpánkovi nevyloučilo ani rozpad koalice. Občanský demokrat ale nakonec vyslyšel primátorovu výzvu a odstoupil.

„Naposledy“

Macura si původně myslel, že politika pro něj bude záležitostí jenom jednoho volebního období, nakonec ale dospěl k rozhodnutí letos kandidovat znovu. „Všem říkám – naposledy,“ poznamenal pro magazín Patriot.

Na radnici chtěl setrvat, protože věci se hýbou pomaleji, než očekával. Navíc s rozpadem koalice museli po prvním roce vládnutí začínat téměř znovu. Spousta věcí tak je teprve ve fázi příprav a on se chce ujistit, že se uskuteční.

„Chceme pokračovat v realizaci strategického plánu města fajnOVA, který jsme přijali před dvěma roky. Sestavili jsme ho s dvaceti tisíci Ostravany, takže si myslím, že má poměrně velkou legitimitu,“ přiblížil pro Českou televizi. Připravený je rovněž třeba dlouhodobý investiční plán pro městskou nemocnici.

Rozhovor s primátorem Ostravy a vítězem tamních komunálních voleb Tomášem Macurou (ANO) (zdroj: ČT24)

Na letošní kandidátce už byl jako člen hnutí ANO, přihlášku si podal loni. A volby potvrdily oblibu Macury a hnutí ANO v Ostravě. Zaznamenalo největší nárůst od minulých voleb ze všech ostatních krajských měst. Získalo téměř třiatřicet procent hlasů. Macura to označil za úspěch. „Říkal jsem, že hranice úspěchu je pro mě na třiceti procentech a výš,“ poznamenal.

Doufá, že důvodem vysoké podpory je i to, že Ostravu vede s kolegy čtyři roky a že město táhli kupředu. „Jestli se mezi voliči našlo pár jedinců, kteří to tam hodili kvůli mně samotnému, tak budu rád,“ doplnil.

V zastupitelstvu nyní bude mít hnutí 21 lidí a do nadpoloviční většiny mu schází sedm zastupitelů. „Jednání bychom zahájili na podobném půdorysu, začneme se bavit se stranami a hnutími, které jsou s námi v koalici dnes. Uvidíme, jaké budou mít požadavky nebo představy nebo programové priority. Každopádně jsem i rád, že se tam na poslední chvíli dostala KDU-ČSL,“ uvedl Macura.

Dosavadní čtyři roky ho ale naučily větší opatrnosti. „V politice neplatí jednoduchá a viditelná pravidla jako v byznysu, na která jsem byl zvyklý, kde podaná ruka je podanou rukou a ano znamená ano. V politice je to malinko jinak,“ poznamenal.