Současná koalice postupovala pomalu, shodli se v debatě kandidáti na ostravského primátora

Předvolební debata (zdroj: ČT24)

Končící radě města Ostravy se podařilo provést některé pozitivní změny, shodli se kandidáti na tamního primátora v předvolební debatě ČT. Nejčastěji jmenovali architektonické soutěže nebo třeba boj proti hazardu. Magistrát Ostravy podle nich ale v řadě oblastí postupuje pomalu. Za velký nedostatek považují například stav městské dopravy.

Většina Ostravanů se podle průzkumu společnosti Kantar domnívá, že vzhled a vybavenost města jsou lepší než před čtyřmi lety. I přesto řada problémů přetrvává. Mezi ty nejpalčivější  patří nevzhlednost města, která je daná pozůstatky po průmyslu a těžbě, a velký hluk.

Problémy akcentované obyvateli Ostravy
Zdroj: ČT24

Kandidáti na ostravského primátora se během první části debaty, která se zabývala vzhledem města, shodli, že stávající vedení bylo při realizaci nových projektů pomalé.

Ostravské vnímání místa pro život
Zdroj: ČT24

To připustil i současný primátor Tomáš Macura (ANO). Jmenoval v této souvislosti chystaný projekt přestavby městských jatek. „Domníval jsem se, že v tuto chvíli už třeba budeme ve fázi přestavby městských jatek na galerii moderního umění,“ konstatoval.

Za největší úspěch v této souvislosti považuje Macura nedávné vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže na novou koncertní halu.

Vyhlášení soutěže na koncertní halu považuje za jeden z největších úspěchů i Zbyněk Pražák, kandidát za KDU-ČSL, který je jedním z členů rady města. Pražák konstatoval, že věcí, které se během posledních čtyř let podařily, je převaha.

„Jsem smutný z toho, že některé projekty, které mohly v Ostravě být, jsou zablokovány kvůli majetkovým nedořešením. Konkrétně mám na mysli třeba plochu v centru města, kde mělo být parkoviště, a bohužel tam je budka, kterou nelze odstranit vzhledem k tomu, že majitel za ni požaduje obrovskou částku,“ uvedl Pražák. Zmínil dále otázku prodloužení ostravské dopravní tepny – Rudné.

Zdeněk Nytra, lídr kandidátky Občanských demokratů, kteří také mají v ostravské radě své zástupce, kritizoval existenci nedostavěných ploch, jež by si podle něj zasloužily dostavět. Vyzdvihl naopak obnovení projektu vědecké knihovny.

Za velký úspěch považuje Lukáš Semerák, kandidát za hnutí Ostravak, boj proti korupci. „Přijetí jmenovitého hlasování rady. Každý se může podívat na to, jak kdo hlasoval,“ řekl. Zároveň připustil, že se řada věcí nepovedla. Jeho strana, která je také v koalici, si podle něj původně představovala, že magistrátní projekty poběží rychleji.

Kandidáti, jejichž strany v uplynulém volebním období své zástupce v radě města neměly, byli vůči ní o poznání kritičtější. 

Pochvala za koncertní halu, kritika za dopravu

Jiří Srba z ČSSD, která byla v ostravské koalici pouze jeden rok, pochválil současné vedení za to, že dopracovalo věci, které dříve rozjeli oni. Za velmi nešťastnou naopak považuje realizaci dopravních projektů, která se pojí s řadou objížděk a nových uzavírek.

Libuše Přikrylová, lídryně kandidátky hnutí Lečo, podobně jako několik ostatních debatujících politiků pochválila projekt nové koncertní haly. Naopak zkritizovala současný stav chátrajícího bývalého obchodního centra Ostravice. „Kdyby se povedlo vykoupit Ostravici, myslím, že by to bylo fajn,“ řekla.

Nové architektonické projekty kladně hodnotí i David Witosz z České pirátské strany. „Myslím si, že přišel dobrý trend, a to jsou architektonické soutěže.“ Jak současně dodal, nyní je potřeba dohlédnout na to, aby se slova změnila na činy. 

„Velký plus vidím v ekologizaci dopravy v Ostravě,“ domnívá se lídr kandidátky SPD Václav Kubín a v té souvislosti vyzdvihl i bezkontaktní odbavovací systém.

Ten pochválil i komunista Martin Juroška. „Negativum vidím spíše trendově, a to je v tom, že vedení města v celé řadě věcí přešlapovalo na místě.“

„Velké pozitivum je udělané v oblasti kultury a sportu,“ shrnul Jiří Jureček (STAN). Zároveň vyjádřil znepokojení nad nedořešenou dopravní obslužností, kterou kritizoval také Patrik Hujdus z NEZÁVISLÝCH. Podle něj je velkým nedostatkem komunikace tramvajové trati do Poruby. Stávající koalici naopak Hujdus pochválil za schválení vyhlášky proti hazardu.

Volební potenciál

Hosté byli do studia pozváni na základě průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který si Česká televize nechala zpracovat společnostmi Kantar TNS a Median. Průzkum volebního potenciálu neukazuje možný výsledek voleb. Lidé v něm nevybírají jednu stranu, které by hodili svůj hlas, ale říkají, o volbě kterých stran vážně uvažují. Jde pouze o hlasy od lidí, kteří nevylučují svou účast u voleb. Součet v průzkumu volebního potenciálu tak nemusí odpovídat stu procent.

Volební potenciál pro komunální volby 2018
Zdroj: Kantar TNS a Median pro ČT

Nejvyšší potenciál ve volbách do zastupitelstva Ostravy má hnutí ANO, které zde dominovalo už ve volbách do sněmovny 2017 či v krajských volbách 2016. „Pokud by jej volili všichni lidé, kteří ho vážně zvažují a nevylučují účast, mohlo by dostat až 42 % hlasů,“ zjistili výzkumníci.

Hnutí Ostravak, které v minulých volbách do zastupitelstva získalo takřka 14 %, má volební potenciál okolo 23 procent. ODS a Piráti by při zisku všech zvažujících mohli útočit na hranici 21,5, respektive 20,5 procenta.

Nejlepší volební scénář hnutí SPD – Tomio Okamura by straně přinesl zisk až 17,5 %. Levicové ČSSD a KSČM, které v minulosti regionu dominovaly, ale volebně zde propadly ve volbách do sněmovny 2017, by mohly útočit až na 16,5 %, respektive 15 %.

Volební potenciál pro komunální volby 2018
Zdroj: Kantar TNS a Median pro ČT

Úspěch a vstup do zastupitelstva nelze díky vysokému volebnímu potenciálu v případě dobré kampaně vyloučit podle autorů výzkumu ani u lidovců a STAN či Nezávislých a hnutí Lepší a čistá Ostrava (Lečo). „Všechny mají potenciál nad 10 %, ačkoli záleží na dané straně, nakolik jej naplní,“ dodávají.

  • Diskuse z Ostravy byla druhou ze šesti debat České televize před komunálními volbami. Střídavě se představují kandidáti ze tří největších měst a tří obcí, které v uplynulých třech letech získaly titul vesnice roku. Debaty proběhnou vždy v úterý a ve čtvrtek. Po Ostravě a vesnici roku 2017 Heřmanovu bude 18. září následovat debata z obce Kašava, 20. září potom z Brna a konečně 25. září z Krásné a 27. září z Prahy. V předvečer voleb zařadí Česká televize do programu Volební finále s devíti zástupci politických stran a hnutí.
Podívejte se: Předvolební debata z Ostravy (zdroj: ČT24)