Médiím během koronakrize vzrostla sledovanost. Redakce ale musely peníze místo inzerce hledat jinde

Na jedné straně masivní zájem o aktuální informace, na té druhé obrovský propad v příjmech - paradox, na který komerční média narážejí od začátku vypuknutí koronavirové pandemie. České mediální domy přišly až o čtyřicet procent výdělku z inzerce. Firmy, jež si reklamu v médiích platí, totiž kvůli opatřením omezily nebo zastavily výrobu, a přišly tak o peníze. Koho nová situace zasáhla nejvíc a jak krizi ustát, zjišťoval první zářijový Newsroom ČT24.

Duben roku 2020 – v Česku platí nouzový stav, řada společností funguje omezeně nebo vůbec, novináři ale dál plní zpravodajství. Mnohdy je přitom nabitější než za normálních okolností. Píšící novináři přesto oproti loňskému dubnu přišli o 0,6 miliardy korun. Jen v tisku se cena reklamy totiž meziročně propadla o 38 procent.

Ještě hůř na tom bylo rádio – přišlo o 44 procent, konkrétně 326 milionů. „Dá se říct velmi hrubě, že došlo k poklesu o dvacet a více procent celosvětově,“ hodnotí uplynulý půlrok prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec. Podle dat společnosti Nielsen Admosphere jarní měsíce nejlépe ustály televize. V dubnu se jim cena reklamy snížila jen o tři procenta, o měsíc později až o čtrnáct.

„U nadnárodních koncernů často docházelo ke světovému omezení marketingových výdajů a rušení kampaní. V případě českých zadavatelů většinou došlo k odložení s tím, že již objednanou reklamu v televizi, rádiu nebo tisku budou realizovat ve chvíli, kdy jejich obchody nebo například autosalony znovu otevřou,“ popisuje šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský.

Rekordní crowdfundingová kampaň

Redakce k nové situaci přistoupily různě, cíl ale měly společný – získat peníze jinak. Šetřit se v jejich případě dalo především na platech. Aby se nemuselo propouštět, tak například Reportér spustil novou službu – na webu začal za peníze nabízet prémiové rozhovory. Novince navíc předcházela sbírka, ve které redakce vybrala téměř 1,3 milionu korun.

Pro crowdfundingovou kampaň se na jaře rozhodla také DVTV. Internetová televize vybrala rekordních 9,7 milionu korun. Nejambicióznější představa redakce přitom byla o čtyři miliony nižší.

„My jsme se tu nejistotu, kterou jsme cítili kolem reklamního trhu, snažili vykompenzovat právě tím, že jsme se v kampani snažili vybudovat nějaký předplatitelský kmen. Vytvořili jsme jakousi druhou financovací nohu, abychom o něco jistěji stáli,“ vysvětluje Martin Veselovský z DVTV.

Lidé si začali svých oblíbených médií víc vážit

Kromě nových předplatitelů tak získali peníze na provoz, nový obsah i spuštění nového webu. To, co ze začátku vypadalo na krizi, se tak nakonec ukázalo jako nová příležitost.

„Lidé si najednou uvědomili, že mít po ruce kvalitní a přesné médium je důležité. Řekl bych, že to i lidem připomnělo, jakou média potřebují podporu a že nežijí jenom tak ze své podstaty. Myslím, že i některé alarmující zprávy o hospodaření médií lidem napověděly, aby svá oblíbená média nějakým způsobem podpořili,“ řekl šéfredaktor Aktuálně.cz Josef Pazderka.

Obavy do budoucna ale přetrvávají. „Žádný návrat k normálu neexistuje, bude jenom nový normál a my čekáme na to, jaký bude,“ vzkazuje redakcím, které se snaží připravit na „pokoronavirovou éru“ Pavel Brabec z Asociace českých reklamních agentur.

Některé změny jsou už teď vidět. Například na zpravodajských serverech ubývá klasických reklamních bannerů a přibývá placených textů označených jako inzerce. Podle lidí z oboru je to jen jeden z mnoha trendů, který dění kolem koronaviru jen urychlil.

Vhled do aktuální finanční situace českých komerčních médií nabídne v neděli večer pořad Newsroom ČT24, ve vysílacím čase nově od 22:10.