Vydejte se s dětmi po stopách zapomenutých tradic

Praha – Po velmi úspěšném adventním kalendáři připravila Česká televize na adrese www.tyyo.cz/velikonoce obdobný internetový projekt – velikonoční kalendář. Díky tomuto mimořádnému multimediálnímu webu se děti seznámí jak se světskými velikonočními zvyky, tak s křesťanskou podstatou svátků a jejich zobrazením v hudebních a výtvarných dílech. Nedílnou součástí kalendáře je i pašijový příběh, který mohou děti prožívat den po dni od příjezdu do Jeruzaléma až po ukřižování a nanebevstoupení, vždy s namluveným komentářem a obrazovým doprovodem.

Od Květné neděle 24. března do Letnic 19. května čeká na děti a hravé dospělé podobně jako v adventním kalendáři mnoho her, soutěží, videí a dalších aktivit souvisejících s velikonočními svátky – například zdobení vajíček a puzzle pro ty nejmenší, oblíbené rozesílání virtuálních pohlednic, kvízy, pohádky, velká desková hra, videonávody na pletení pomlázek, recepty na velikonoční pokrmy a mnoho dalšího.

Letošní velikonoční kalendář obsahuje i jednu novinku. „U pašijového příběhu si děti mohou na konci vytisknout vlastní knížečku, vybarvit si obrázky a zůstane jim pašijový příběh v papírové podobě,“ představila nové funkce vedoucí dětského webu ČT Štěpánka Sunková.

Štěpánka Sunková představuje velikonoční kalendář ČT (zdroj: ČT24)

Výtvarného zpracování kalendáře se opět ujala úspěšná výtvarnice Lucie Lomová, grafiku her pro nejmenší navrhla Jitka Petrová. Díky laskavému souhlasu mnoha hudebníků a vydavatelství, spolupráci s kunsthistoriky, evangelickým farářem a dalšími odborníky poskytuje velikonoční kalendář ucelený pohled na podstatu velikonočních svátků a jejich společenský přesah.