Do Krkonoš zamíří skoro čtyři miliony návštěvníků ročně. Rekordní byl loni počet cyklistů

Krkonoše loni zaznamenaly druhou největší návštěvnost za posledních devět let. Automatické sčítače navíc zjistily nové trendy v chování návštěvníků. Lidé do hor vyráželi častěji večer a v noci, případně před východem slunce. Přijelo i rekordní množství cyklistů.

Mezi nejnavštěvovanější místa Krkonoš patří přes den i v nočních hodinách nejvyšší česká hora, Sněžka. Hlavně o letních prázdninách jsou stále populárnější výstupy za východem slunce. „Na Sněžce registrujeme v době mezi 22. a 4. hodinou průměrně až 115 průchodů,“ řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Sněžku loni v létě za den navštívilo i 11 tisíc lidí, ochranáři mluví o rekordní sezoně. Vůbec nejvyšší čísla od začátku měření v roce 2012 zaznamenali u cyklistů. „Máme technické prostředky jako elektrokola nebo elektrokoloběžky, které umožňují návštěvníkům dostat se do hřebenových partií dřív, setrvat tam déle a vlastně tam vyjet téměř bez fyzické námahy,“ uvedl Drahný.

Vývoj turistické intenzity z hlediska pěších turistů v období 2012–2020 (počet průchodů květen–říjen)
Zdroj: KRNAP
Roční struktura turistické intenzity v roce 2019 a 2020 (počet průchodů květen–říjen)
Zdroj: KRNAP

Návštěvníky zaznamenávají takzvané sčítače. Běžný návštěvník je většinou vůbec nepozná, ukryté jsou třeba ve sloupcích. „Na území národního parku jich je téměř třicet,“ uvedl mluvčí. Sčítač obsahuje dvě tepelná čidla. „Vysílají paprsky do vzdálenosti čtyř nebo deseti metrů ,podle typu sčítačů, a ty detekují jakýkoli průchod,“ popsal pracovník správy parku Martin Erlebach.

I prostřednictvím spolupráce s mobilními operátory ochranáři spočítali, že Krkonoše ročně navštíví téměř čtyři miliony lidí. Jsou tak jedním z nejoblíbenějších národních parků nejen v Česku.

Nový trend turistů. V Krkonoších se loni častěji vypravili na cesty i večer či v noci (zdroj: ČT24)