Když svítil měsíc a smečka začala výt, vstávaly nám chlupy hrůzou, říkají autoři dokumentu Návrat vlka

Do české přírody se vrátily velké šelmy. Vlk nežil v tuzemských lesích od 19. století, teď zabíjí ovce farmářů. Pro některé z nich je škodnou, jiní se s ním učí žít. Rozdílný pohled zaznamenali autoři dokumentu Návrat vlka, který v neděli odvysílala Česká televize.

Jaké bylo vaše povědomí o soužití lidí s vlky před natáčením dokumentu?

Autor scénáře a redaktor ČT Přemysl Šrámek: Přiznám se, že když jsme do natáčení šli, měl jsem hlavně informace od nás z východních Čech, kde jsou farmáři vůči vlkovi opravdu až militantní. Byl jsem trošku ovlivněn názorem, že vlk je problém. Když jsem pak slyšel názory v západních Čechách, tak jsem si říkal, že asi se s vlkem dá nějak žít.

Kameraman Jan Polonský: Já jsem nebyl informovaný o tom, jak vlci přes den v oboře fungují. Ráno kolem desáté se nažerou, pak si lehnou, spí třeba do čtyř hodin odpoledne, a teprve pak začnou být akční. Proto jsem chvilkami i panikařil, abychom tam vůbec něco za dva až čtyři dny natočili.

Návrat vlka (zdroj: ČT24)

Jak probíhalo samotné natáčení šelem?

Kameraman Jan Polonský: Bylo to náročné časově i fyzicky. Záběry na dokument jsem si víc vychutnával, dělal jsem je delší, mohl jsem si víc hrát. Hodně velký zážitek bylo noční natáčení. Byla noc, svítil měsíc a vlci najednou začali výt. To byl mrazivý zážitek – někde tam ve tmě je čtrnáctičlenná smečka. Vstávaly nám chlupy hrůzou. Možná ne hrůzou, ale spíš takovým nadšení. Bylo to nádherné.

Autor námětu Roman Ondrůj: Noční natáčení na mě zapůsobilo extrémně silně. Vlci na nás reagovali, začali výt, mělo to obrovskou atmosféru.

Produkční Václav Nyč: Lokality byly v podstatě tři. Šumava, kde jsme natáčeli záběry vlků v přirozeném prostředí, poté Krušné Hory, Abertamy, a pak Vernéřovice na Broumovsku, kde jsme pracovali s jednotlivými názory chovatelů ovcí.

Je v české přírodě pro vlky místo?

Poster k dokumentu Návrat vlka
Zdroj: ČT24

Autor námětu Roman Ondrůj: Na jednu stranu ukazujeme, že jsou lidé, kteří se umí s návratem vlka vyrovnat. Na druhé straně jsou zarytí odpůrci. Myslím, že jsme dobře ukázali i jejich argumenty. Pochopil jsem, že pro farmáře je to velmi emotivní záležitost, protože mají škody na svých zvířatech, o která se starají. Určitě si zaslouží pomoc.

Autor scénáře a redaktor ČT Přemysl Šrámek: (Při redakční práci) jsme denně v terénu, denně se věnujeme různým tématům. Jedním z těch témat, kterým jsme se pravidelně věnovali poslední tři čtyři roky, byl právě výskyt vlků na Broumovsku. Je to téma, které si zaslouží větší prostor. Konfrontaci názorů člověka, chovatele, který má z vlků opravdu velký strach a na druhé straně chovatele, který se nějakým způsobem přizpůsobil.

Autor námětu Roman Ondrůj: Část lidí má ale tendenci hledat jednoduchá řešení – že se těch vlků zbavíme. Místo toho, abychom nad tím raději přemýšleli. Máme kapacitu, sílu, bohatství na to, abychom mohli fungovat společně.

Téma návratu vlka, velkých šelem do přírody, je celospolečenské, aktuální. Není jen o tom, že se vlci vrací, a co způsobují, ale vyvolává to mnohem hlubší otázky o naší schopnosti řešit věci, fungovat s přírodou, schopnosti kompromisů, a to nejen Čechů, ale lidstva obecně.