Od Stalinova monstra po trpaslíka. ČT představuje jarní návraty

Česká televize zve s předstihem ke sledování jarního programu. Televizní jaro, na rozdíl od kalendářního, začíná už v lednu a na obrazovkách ČT bude především ve znamení návratů. Chystají se filmové příběhy z minulosti - o prvorepublikových četnících či ze zákulisí válečné bohémy -, dokumenty z předlistopadové historie, nové díly cyklu GEN anebo první animovaný seriál pro starší děti podle komiksu, který byl součástí Čtyřlístku.

Hrané návraty do minulosti

Seriál Svět pod hlavou přemístí hlavního hrdinu do osmdesátých let v bývalém Československu. „Filip Marvan je hrdina, který má díky hlavní zápletce - probuzení v minulosti -, jež je následkem autohavárie, ojedinělou šanci poznat a pochopit příčiny rodinné tragédie. Je to vlastně velká psychologická regrese,“ prozradil herec Václav Neužil. V příběhu režírovaném Markem Najbrtem a Radimem Špačkem se objeví také Ivan Trojan nebo Kryštof Hádek.

Monstrum diváky zavede do let padesátých. Režisér a scenárista Viktor Polesný ve snímku mapuje tragický osud autora největšího skupinového sousoší v Evropě - Stalinova pomníku. Do dramatu mezi třemi hlavními postavami: sochařem Otakarem Švecem, jeho ženou Vlastou a studentem sochařství Pavlem Soukupem, obsadil Jana Novotného, Zuzanu Stivínovou a Martina Krause.

Bohéma je projekt o tom, že herci jsou lidé jako my, jenom mají jednu vadu – mají talent, kterým se vymykají. A všichni na to dojedou,“ říká Robert Sedláček o novém seriálu, který na plátna „vrací“ hvězdy stříbrného plátna z období protektorátu. Například jako Jaroslav Marvan se představí David Novotný, Saša Rašilov se promění v Oldřicha Nového a Vladimír Javorský v komika Vlastu Buriana.

Nejdále se dějově vypravili Četníci z Luhačovic. Prostřednictvím příběhu dvou četnických nováčků - hraných Robertem Hájkem a Martinem Donutilem - popisují počátky první republiky.

„Četníci z Luhačovic jsou kombinací jemně odlehčeného stylu vyprávění a často drsných případů, které souvisejí s tehdejšími poměry. Autorskému týmu se podařilo udržet divácky atraktivní formu a zároveň odvyprávět mnohdy velmi závažné téma,“ domnívá se kreativní producent seriálu Jan Maxa. O režii se podělili Biser A. Arichtev, Petr Bebjak a Dan Wlodarczyk. 

Kriminální příběhy

Ani na jarní obrazovce nebudou chybět oběti a pachatelé. V třídílném psychologickém dramatu s Ondřejem Vetchým a Martinem Fingerem Spravedlnost diváci dokonce znají vraha od začátku. Dozví se ho i policejní vyšetřovatel Richard, který se rozhodne zakrýt zločin své dcery. „Náš příběh je příběhem zločinu a trestu, před kterým se snaží náš hrdina ochránit svou dceru. Kdo z nás by neudělal totéž?“ ptá se režisér Petr Bebjak.

Kriminální zápletku nese i nový film režiséra Jiřího Svobody a scenáristy Vladimíra Körnera, kteří v osmdesátých letech natočili temný Zánik samoty Berhof. I ve společné novince do role „strážce pořádku“ obsadili Milana Kňažka, který coby komisař přijíždí do malého českého městečka, aby tu vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka. „Zádušní oběť je temný příběh vystavěný v žánru film noir. Hlavním postavám je okolnostmi předurčeno, že nemohou konat dobro, mohou si jen vybrat mezi špatnou a ještě horší cestou,“ poznamenává kreativní producent Jan Maxa.

K vyšetřování se na jaře opět vrátí Jiří Langmajer. Labyrint ho tentokrát přivede ke komplikovanému případu vraždy mladé dívky. Do týmu dostane dvě nové posily, jejichž role svěřil režisér Jiří Strach Tatianě Vilhelmové a Janu Hájkovi. 

Komedie s trpaslíkem

Seriál Trpaslík
Zdroj: ČT

Zábavu na jaře obstará Trpaslík. „Dobrodružná rodinná komedie, která není pro celou rodinu, nebo první rodinná komedie s označením mládeži nepřístupné,“ popisuje nový seriál režisér Jan Prušinovský. Podle scénáře Petra Kolečka natočil příběh obyčejné rodiny z Nymburka, která není se svým životem úplně spokojená, nenapadne ji ale, že by mohlo být ještě hůř. Filmovými příbuznými se stanou Michal Suchánek, Marika Procházková, Josef Abrhám, Martin Hoffman, Jana Šulcová a Petr Nárožný.

Na obrazovky se dostanou na jaře také koprodukční filmy ČT. Diváci se seznámí s komediální Teorií tygra, praktikami Gangstera Ka, Ztracenými v Mnichově a uvidí i snímek inspirovaný masovou vražedkyní Olgou Hepnarovou

Dokumenty: návrat GENu, Charta i Anticharta

Po patnácti letech se na obrazovky vrací nejrozsáhlejší dokumentární projekt České televize GEN, tedy Galerie elity národa. V pokračování natočili režiséři Olga Sommerová, Jiří Strach, Karel Smyczek, Tereza Kopáčová či Viktor Polesný portréty herce Viktora Preisse, politika Petra Pitharta, rychlobruslařky Martiny Sáblíkové či bývalé ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightové.

Nový dokumentární seriál Doktoři pak představí tři špičkové české lékaře, docusoapy Jauneráci a Provedu sledují dva odlišné světy - komediantů a  mladých rekrutů připravujících se na kariéru profesionálních vojáků. 

Nachystán je také časosběrný dokument o nedávno zesnulém designérovi Bořku Šípkovi, o filozofovi Janu Patočkovi či o fenoménu bytového divadla Vlasty Chramostové.  

Do doby před rokem 1989 se vrací i dokumentární projekty o Chartě 77 a Antichartě či Čechoslovácích v gulagu.  

Z kin na obrazovku zamíří například snímek Miluj mě, jestli to dokážeš o sexuální asistenci handicapovaným; dokument V paprscích slunce o životě v Severní Koreji nebo portrét nejslavnějšího českého agenta Rina.

Publicistika v Otiscích doby prozkoumá, jak se obecná témata jako výše důchodů, exekuce nebo registrační pokladny dotýkají života konkrétních lidí. Představí také legendy záchranářství a kriminalistiky.

Jaro na Artu

Artový kanál České televize v jarním programu promítne šest filmů Woodyho Allena a kolekci snímků Jima Jarmusche, všechny v původním znění s titulky. Hudbu zastoupí například Folk Factory, cyklus studiových session českých kapel, které se pohybují v žánru
folku, nebo pro příznivce klasiky koncert argentinského tenora José Cury s pražským symfonickým orchestrem FOK.

Z první řady diváci uvidí nastudování Janáčkovy opery Z mrtvého domu v pražském Národním divadle i záznam hořké komedie Jihočeského divadla Job Interviews, v níž Petr Zelenka nahlíží do zákulisí showbyznysu. Francouzský cyklus dokumentů pak představí dvanáct kapitol z dějin fotografie.

Déčko: Anča a Pepík v seriálu

Jarní událostí Déčka je uvedení prvního animovaného seriálu určeného starším dětem. Napsala a výtvarně zpracovala jej výtvarnice Lucie Lomová podle svého komiksu z 90. let Anča a Pepík o dvou malých myších zažívajících velká dobrodružství.

Anča a Pepík (animovaný seriál)
Zdroj: ČT

Pro mladší děti Déčko připravilo třeba Čtení do ouška, na jaře jim příběhy bude vyprávět Zdeněk Svěrák a Jiří Langmajer. Krom toho se na obrazovky vrátí kreslení hrdinové, které znají dobře i rodiče malých diváků - Šmoulové