Václav Neužil najde pod hlavou sychravou normalizaci. Už v lednu

Trailer: Svět pod hlavou (zdroj: ČT24)

Minulost si tě vždycky najde, vzkazují tvůrci minisérie Svět pod hlavou, ve které policista Filip Marvan v podání Václava Neužila řeší coby příslušník SNB detektivní případy severních Čech a zároveň pátrá po rodinné minulosti. Seriál zasazený do časů husákovské normalizace a režírovaný Markem Najbrtem a Radimem Špačkem se divákům České televize představí v lednu příštího roku.

Minisérie ze sychravých severních Čech se inspirovala seriálem britské BBC Life on Mars a scénář k ní napsal novinář Ondřej Štindl, držitel Českého lva za psychologické drama Pouta. Stejně jako v případě příběhu o emočně vyprahlém příslušníkovi StB i tentokrát zacílil na bezpečnostní složky, místo tajné policie jde ale o Sbor národní bezpečnosti.

Děj Světa pod hlavou přitom začíná v současném Česku, když chce policista Filip Marvan ztvárněný Václavem Neužilem zachránit svého bratra před mafií. Po autonehodě ale upadne do bezvědomí, a když se v nemocnici probudí, ještě ani nepřišel na svět – píše se totiž rok 1982 a jeho mladá matka je v raném stádiu těhotenství.

Začne jít o život

Policista ztracený v čase normalizačního Československa začíná pátrat po rodinné minulosti a současně s tím i vyšetřovat kriminální příběhy měsíční krajiny na severu Čech. „Severní Čechy za pozdní normalizace nejsou časem, kam by se někdo z nás chtěl nostalgicky vracet. Je to spíš vězení, ze kterého hlavní hrdina hledá východ,“ doplňuje kreativní producent České televize Michal Reitler.

Jako Neužilův hlavní herecký partner vystupuje v seriálu Ivan Trojan coby cynický policista ze severočeské kriminálky. Na oddělení SNB pak oba herce, kteří tvořili ústřední dvojici už v sitcomu Čtvrtá hvězda, doplňuje ještě Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Václav Kopta. Hlavní ženskou postavu představuje Kristýna Čáslavová, lékařka městské nemocnice, kterou si zahrála Judit Bárdos.

Václav Neužil jako Filip Marvan v sérii Svět pod hlavou
Zdroj: Česká televize

Duet pro Najbrta a Špačka

Za kameru se postavili hned dva režiséři: Radim Špaček, autor již zmiňovaných Pout a rovněž držitel Českého lva, a Marek Najbrt, jenž totéž ocenění získal za své válečné drama Protektor a který je podepsaný i pod výpravným historickým seriálem Já, Mattoni.

„Člověk z demokratického světa je konfrontován s totalitním režimem,“ popisuje Najbrt základní půdorys seriálu, který Česká televize produkuje spolu se slovenskou TV Joj a produkční společností Bionaut. „Ze začátku je to groteskní, skoro zábavná zkušenost, později ale začne jít o život.“

Tvůrčí tým zdůrazňuje, že se snažil o maximální dobovou autenticitu, a reálie normalizačních severních Čech jsou poskládány z lokací v celém severočeském a středočeském regionu. Policejní stanice vznikla v budově opuštěné vojenské nemocnice v Hředlích nedaleko Zdic, normalizační kulturák nalezli filmaři v Liberci.

Nemožné ovšem bylo hledat zadrátovanou státní hranici; scéna se nakonec točila ve vojenském prostoru nedaleko Prahy. Překvapivá potíž nastala i s kdysi běžnými žlutooranžovými vozy s nápisem VB; sedmadvacet let od Listopadu je mezi veterány nebylo snadné sehnat a například volha s tímto designem existuje už jen jedna.