Rapl z Krušných hor zaujal Američany, chtějí natočit vlastní verzi

Křemílek a Vochomůrka putují do Maďarska, Já, Mattoni do Portugalska nebo Číny a seriál Rapl se dostane na americký trh. O projekty České televize projevila na mezinárodním veletrhu v Cannes zájem řada zahraničních vysílatelů – a naopak ČT pro své diváky odsud veze výběr seriálů, například Nočního recepčního s Hughem Lauriem nebo britské krimidrama Broadchurch.

V Rusku uvidí Herbář, v Hongkongu pohádky

„S největším zájmem zahraničních vysílatelů a distributorů se letos setkaly nové seriály České televize Já, Mattoni (každý pátek na ČT) a Rapl a také vánoční pohádky,“ uvedl obchodní ředitel České televize Hynek Chudárek. Historickou ságu o zakladateli značky minerálních vod by mohli vidět diváci například v Portugalsku nebo Číně. O remake seriálu Rapl (který ČT vysílá každé pondělí) zase projevili zájem vysílatelé ze Spojených států, kteří uvažují i o koupi formátu právě připravované minisérie Spravedlnost.

O projekty České televize se zajímají vysílatelé od Jižní Ameriky po Tichomoří. „Poprvé proběhla například jednání s venezuelskou veřejnoprávní televizí, kterou zaujalo hned několik seriálů. Hongkongská společnost Eastwest Licence Limited projevila zájem o distribuci našich nových pohádek ve východní Asii a Tichomoří. Ruská televize na veletrhu koupila zase tři série lifestylového magazínu Herbář i vzdělávací seriál pro děti S Jakubem v přírodě. V Maďarsku se mohou diváci těšit na filmy Jana Hřebejka Musíme si pomáhat, Pelíšky, Pupendo, animovaný seriál Pohádky z mechu a kapradí i seriál Nemocnice na kraji města,“ vyjmenoval Chudárek.

Novinky ze zahraničí: Od Jindřicha VIII. po Šmouly

Naopak řadu seriálů a pořadů Česká televize na své obrazovky přiváží. Na veletrhu v Cannes koupila celkem čtrnáct seriálových počinů. Například Nočního recepčního (The Night Manager), minisérii podle stejnojmenného románu klasika špionážní literatury Johna le Carrého, nebo Wolf Hall, pro změnu adaptaci románu, za nějž byla Hilary Mantelová oceněna Man Bookerovou cenou. Pojednává o panovníkovi Jindřichu VIII. (Damian Lewis) a jeho prvním ministrovi Thomasi Cromwellovi (Mark Rylance). Do historie se vrací i minisérie Boj o těžkou vodu, inspirovaná skutečnou sabotážní akcí v norském městě Rjukan.

Komplicové (Inside Men)
Zdroj: ČT

Na tradici severských krimi navazuje australská série The Kettering Incident, zvoucí diváky do tajemné Tasmánie, v níž záhadně mizí mladé dívky, či britské drama Broadchurch, v němž se řeší záhadná smrt malého chlapce. Kolem jedné loupeže se pak točí Komplicové (Inside Men).

Ve vysílání se objeví také několik desítek slavných filmů z éry „noir“ jako Občan Kane, Sunset Boulevard, V pravé poledne či Casablanca. „Mezi novinkami, které vezeme z Cannes, nechybí ani řada historických a přírodopisných dokumentů, koncertů pro diváky Artu a pořadů pro nejmenší diváky Déčka, třeba norský seriál Hry, který každodenní události dětského života pojímá s nadsázkou a humorem jako výzvy komentované sportovními komentátory. Nejen malí diváci, ale i jejich rodiče pak jistě ocení kultovní Šmouly,“ doplnil novinky ředitel programu ČT Milan Fridrich.